Γ.Ομήρου: Λύση ενότητας κράτους και χώρου αποτελεί χρέος

Χρέος μας να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών imagew-10.aspxεγγυήσεων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο μνημόσυνο του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄.

Το χρέος στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όπως και στον προκάτοχο του Εθνάρχη Μακάριο, δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακούς λόγους. Απότιση τιμής στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄και του Εθνάρχη Μακαρίου σημαίνει να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική τους πορεία και να σηκώνουμε με σεβασμό την κιβωτό με τις εντολές τους, πρόσθεσε.

Σαράντα τρία χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1973, το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Δεν είμαστε ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί, συνέχισε προσθέτοντας ότι πρέπει με σαφήνεια να δώσουμε το μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό.

Πέραν της αποτίμησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας των τελευταίων χρόνων, εκείνο που πρέπει με ρεαλισμό να διαπιστώσουμε είναι ότι το κηρυχθέν αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα, έκλεισε ταυτόχρονα και ένα ιστορικό κύκλο 43 ολόκληρων χρόνων, είπε ο κ. Ομήρου, αναφέροντας ότι είναι η ώρα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση της πορείας όλων αυτών των δεκαετιών, να διαβουλευθούμε συλλογικά, να διευρύνουμε τον αναγκαίο διάλογο και να θέσουμε σε πανεθνική κλίμακα την αναγκαία διαβούλευση.

Είπε ακόμα ότι πρέπει να ανακτήσουμε την αναγκαία αυτοπεποίθηση για να περάσουμε σε κινήσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις.

Συμπλήρωσε ότι από το 10ο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, θα πρέπει να φύγει το μήνυμα ότι μέσα στη δίνη και τις θύελλες του αγώνα της πολιτικής και εθνικής επιβίωσης στην Κύπρο, θα συνεχίσει να ακούγεται «βαριά η φωνή σαν το περπάτημα καματερού, εκεί στις φλέβες τ’ ουρανού, στο κύλισμα της θάλασσας» μαζί με τη φωνή του Σεφέρη και του Μακρυγιάννη.