«Μετά τις προεδρικές να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν», λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

 

Υπάρχει ανάγκη μετά τις προεδρικές εκλογές, να υπάρξει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα, με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα βασίζεται στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της μαρωνίτικης κοινότητας.

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý, ìéëÜ óôçí äçìïóéïãñÜöï ôïõ ÊÕÐÅ ÑáëëÞ Ðáðáãåùñãßïõ, Ëåõêùóßá 25 Éáíïõáñßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

`Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος συζήτησε με την αντιπροσωπεία και ζητήματα που αφορούν την μαρωνίτικη κοινότητα.

“Έχω επαναλάβει ότι εμείς δεν συζητούμε ούτε διχοτόμηση, ούτε συνομοσπονδία. Εμείς επιμένουμε στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης όπως αυτό έχει καθοριστεί από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα από όλους ανεξαιρέτως τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ίδια τη διεθνή κοινότητα με επανειλημμένα ψηφίσματα. Επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε κατατεθεί στο Κραν Μοντάνα και ταυτόχρονα αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο άτυπο έγγραφο το οποίο αφορά στο μηχανισμό εφαρμογής της λύσης”, ανέφερε.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την πρόσκληση από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επιστροφή των Μαρωνιτών στα μαρωνίτικα χωριά και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

“Στηρίζω απολύτως την θέση τους ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι να διατηρηθούν τα μαρωνίτικα χωριά και ότι η πλήρης εγκατάσταση των Μαρωνιτών στα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά θα γίνει με τη λύση στο Κυπριακό. Είναι διακηρυγμένη θέση της μαρωνίτικης κοινότητας ότι θέλει να αποτελεί μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας με τη λύση του Κυπριακού και εμείς όχι απλά και μόνο σεβόμαστε αυτή τη θέση αλλά και τη στηρίζουμε και θα την υποστηρίξουμε έντονα μελλοντικά”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για πώς θα μπορούσε η πολιτεία να τους βοηθήσει έτσι ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της μαρωνίτικης κοινότητας.

“Όπως εμείς όταν είμαστε στο εξωτερικό θέλουμε να διατηρείται η φυσιογνωμία μας, όταν είμαστε μαζί με μεγαλύτερες κοινότητες, έτσι θεωρώ ότι και η μαρωνίτικη κοινότητα εδώ στην Κύπρο σωστά θέλει να διατηρηθεί η φυσιογνωμία, ο χαρακτήρας της. Να έχει τη δυνατότητα τις νέες γενιές να τις διαπαιδαγωγεί στις δικές της παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα δίχως βέβαια την ίδια στιγμή να μην αποτελούν και μέρος ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας αλλά έχουν και τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχουν κάθε δικαίωμα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να τα διατηρούν”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο αντιπρόσωπος της μαρωνίτικης κοινότητας στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα ευχαρίστησε το ΓΓ του ΑΚΕΛ και το κόμμα για το διαχρονικό τους ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που αφορούν τους Μαρωνίτες.

“Σήμερα είχαμε μια μακρά και πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, όπου τύχαμε μιας πολύ ενδελεχούς ενημέρωσης για το κυπριακό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις, όπως έχουν διαδραματιστεί στο Κρανς Μοντανά, αλλά και μετέπειτα.

Παράλληλα ως μαρωνίτικη κοινότητα έχουμε καταθέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα θέματα που μας απασχολούν και που αγγίζουν τον πυρήνα των προβλημάτων της κοινότητας”, ανέφερε.

Ο κ. Μούσα είπε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ένας ισχυρός συμπαραστάτης της κοινότητας και ότι το κόμμα θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στη στήριξη της προσπάθειας των Μαρωνιτών.

“Ασφαλώς το κυρίαρχο μας ζήτημα είναι τα χωριά μας. Θέλουμε να τα κρατήσουμε στη ζωή μέχρι την ώρα της λύσης του κυπριακού προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε”, κατέληξε.