Οι πιλότοι των ΚΑ ζητούν παραίτηση Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών

 

Την παραίτηση των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών ζητά η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), λέγοντας ότι “δεν θέλουμε υπουργούς που να υποστηρίζουν με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα των εταιρειών”.pilotirio

Σε ανακοίνωση, η ΠΑΣΥΠΙ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι δύο υπουργοί.

Όπως αναφέρει, “η διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή, την οποία οι ίδιοι ξεκίνησαν, χειραγωγήθηκε με απώτερο σκοπό να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να παραδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και του κράτους σχεδόν δωρεάν στις δύο ξένες εταιρείες που επέλεξαν, και μάλιστα χωρίς να εργοδοτήσουν κανένα υπάλληλο, κάτι που απαγορεύεται και από την κυπριακή νομοθεσία”.

“Απέκλεισαν επτά άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές βασιζόμενοι σε «ποιοτικά» κριτήρια και μετά αποφάσισαν να ξανακαλέσουν ορισμένους, τους οποίους όμως δεν υπάρχει κανένας για να ακούσει τί προτείνουν”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι “δεν απάντησαν γραπτώς στις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού” και ότι “ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι έκανε πολλές προσπάθειες και μάλιστα είπε ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τη νέα Επίτροπο Ανταγωνισμού και της είπε να μας πει τί πρέπει να κάνουμε για να περάσουμε τα κριτήρια”.

“Αν ενδιαφερόταν και ήθελε να περάσουμε τα κριτήρια, τότε θα απαντούσε στην πιο πάνω επιστολή και θα εξασκούσε πιέσεις για διαχείριση της εταιρείας από επαγγελματίες. Κατά την άποψη μας αυτό έγινε σκόπιμα έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες αρνητικής απάντησης στο αίτημα της Κύπρου για έγκριση των κρατικών ενισχύσεων. Δεν θέλουν και δεν ήθελαν ποτέ να περάσουμε τα κριτήρια οι υπουργοί”, αναφέρει.

Η ΠΑΣΥΠΙ σημειώνει ότι “δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τον πρώην σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών συμπεριφέρθηκε αλαζονικά όταν συναντήθηκε μαζί του, ούτε καν τον ενδιέφερε να ακούσει με ποιο τρόπο θα διασωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές και να μην βγουν οι 560 εργαζόμενοι στο δρόμο”.

“Δεν έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως έχουν προβεί οι υπουργοί αριθμού χωρών της ΕΕ, οι οποίοι υποστήριξαν τους εθνικούς τους αερομεταφορείς στις Βρυξέλλες και εγκρίθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν από τα αντίστοιχα κράτη”, αναφέρει.

Επίσης, αναφέρει ότι “παραπλανούν τους πολίτες ότι σε περίπτωση μη έγκρισης των κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ποσό που πήρε από το κράτος” και “παραπλανούν τους πολίτες ότι δίνουν συνεχώς λεφτά στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες δεν πήραν καμία ενίσχυση τα τελευταία δύο χρόνια, αντιθέτως δίνουν κάθε χρόνο κρατικές ενίσχυσης και λεφτά σε ξένες εταιρίες μέσω του ΚΟΤ και των αεροδρομίων”.

Σκάνδαλο στις ΚΑ κατάγγειλε το ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ  κατάγγειλε  ότι «η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διόρισε δυο προέδρους του Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίοι αμφότεροι αναγκάστηκαν σε παραίτηση κάτω από το βάρος των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν σε βάρος τους.
Η παραίτηση του κ. Κωνσταντινίδη, κάθε άλλο παρά κλείνει το σοβαρό θέμα που προέκυψε με την αποκάλυψη της εργοδότησης του στον επιχειρηματικό όμιλο του κ. Νίκου Σιακόλα, ιδιαίτερα μετά και την αδικαιολόγητη καταβολή ενός σημαντικού ποσού σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου “Hermes”, την ώρα που η εν λόγω εταιρεία οφείλει ένα πολλαπλάσιο ποσό στις Κυπριακές Αερογραμμές, τονίζει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ  και προσθέτει:
«Αντίθετα, το καινούργιο σκάνδαλο αναδεικνύει εκ νέου τις ασήκωτες ευθύνες των κυβερνώντων, συνολικότερα για τις αρνητικές εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και ειδικότερα για την προσπάθεια κλεισίματος της εταιρείας και παράδοσης της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αναδεικνύει όμως και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών για το νέο αυτό σκάνδαλο, έρευνα η οποία θα επιδιώξουμε να διεξαχθεί στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την εγγραφή από το ΑΚΕΛ αυτεπάγγελτου θέματος προς εξέταση.»