Δανειολήπτες προειδοποιούν τη Βουλή με μαζικές αγωγές

 

 Σε περίπτωση ενεργοποίησης της νομοθεσίας για παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων

 

Με μαζικές αγωγές κατά δανειοληπτών προειδοποιούν την Βουλή οι τράπεζες, σε περίπτωση που  προχωρήσει στην ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι παγιοποιημένη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.927lefta

Πρόκειται για τις προθεσμίες, μέσα από τις οποίες, οποιοσδήποτε στη δημοκρατία, εντός αυτών των προθεσμιών, πρέπει να κινηθεί, για να εγείρει αγωγή ενώπιον δικαστηρίου και αν δεν το πράξει, τότε παραγράφεται το δικαίωμα καταχώρησης αγωγής.

Όπως λέχθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών εάν ο επηρεαζόμενος δεν προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια, τότε το παραγράφεται το δικαίωμα καταχώρησης αγωγής.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι μέσα από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια της Επιτροπής Νομικών έχει κωδικοποιηθεί μια νομοθεσία, ωστόσο, πρόσθεσε στην πορεία  εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα και αρκετές ενστάσεις και έχει γίνει μια προσπάθεια να βρεθούν συγκλίσεις με τις εμπορικές  τράπεζες.

“Δυστυχώς”, είπε, “η κατάληξη είναι αρνητική. Η βουλή προσπαθεί να ενεργοποιήσει αυτή τη νομοθεσία και να υπενθυμίσω ότι από 01/01/2015 κανονικά τίθεται σε εφαρμογή  η αποπαγοποίηση της παραγραφής. Έχουμε μπροστά μας μια απειλή από τις τράπεζες, η οποία μας λέει ότι εάν εφαρμόσετε την παραγραφή, τότε θα κατακλύσουμε με χιλιάδες αγωγών τα δικαστήρια της ΚΔ εναντίον δανειοληπτών”.

Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των τραπεζών και σημείωσε ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή από τη μια για να υπάρχει η βεβαιότητα του δικαίου, διότι αυτό το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους επαγγελματίες και την ίδια ώρα να προσπαθήσει να διατηρήσει την ελάχιστη ισορροπία μέσα στην κοινωνία.

Εξέφρασε, δε, ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τράπεζες, προ του κινδύνου να χάσουν αγώγιμα δικαιώματα εναντίον δανειοληπτών, να προχωρήσουν με μια πλημμυρίδα αγωγών στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στην σημερινή συνεδρία κατάθεσε ανεπίσημα πρόταση, για εφαρμογή του νόμου μόνο για τις μελλοντικές υποθέσεις, ωστόσο, υπάρχουν και πάλι διαφωνίες, αφού ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος, για να ξαναζωντανέψουν αγώγιμα δικαιώματα που έχουν παραγραφή.

“Μια πρόταση που κατατέθηκε σήμερα ανεπίσημα από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, διότι δυστυχώς κινείται στη σφαίρα ικανοποίησης πρωτίστως  των συμφερόντων των τραπεζών. Επιτέλους είναι η ώρα να δούμε και πως διασφαλίζουμε τα ελάχιστα δικαιώματα που απέμειναν στους πολίτες”, είπε ο κ. Δαμιανού.

Όπως σημείωσε “σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ρυθμίσεις, που θα ξαναζωντανέψουν αγώγιμα δικαιώματα, τα οποία σήμερα ενδεχομένως να μην υπάρχουν”, για να προσθέσει πως “η πρόθεση μας είναι το αργότερο αρχές του άλλου μήνα να έχει κλείσει αυτό το ζήτημα και να γνωρίζουν οι πάντες κατά πόσο από 01/01/2015 θα εφαρμοστεί ο νόμος για την παραγραφή ή αν θα υπάρξει διαφοροποίηση”.