Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

 

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκαλεί  η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ.Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πυροδοτώντας νέα όξυνση στην περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.imagew.aspx

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία του, μόλις αυτή χτιστεί. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Οι ΗΠΑ θα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει πρεσβεία στα Ιεροσόλυμα. Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το διάγγελμα έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Πενς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον απουσίαζε στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζουν νέα προσέγγιση κι ότι δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με της παλιές προσεγγίσεις. Επικαλέστηκε για την απόφασή του ομόφωνο ψήφισμα του Κογκρέσου, για το οποίο κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραφε εξαίρεση. Η παρούσα θα έπρεπε να υπογραφεί στις 11 Δεκεμβρίου.

“΄Επειτα από πολλές τέτοιες εξαιρέσεις, δεν είναι πιο κοντά η ειρήνη. Πλέον έφτασε ο καιρός να επικυρώσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Είπε ότι πολλοί προκάτοχοί έδωσαν αυτή την υπόσχεση, αυτός όμως την εκπληρώνει.

Ανέφερε ότι από την αναγνώριση του Ισραήλ από τον πρόεδρο Τρούμαν, το 1948, η Ιερουσαλήμ είναι η έδρα της Ισραηλινής κυβέρνησης και της Κνέσετ. Χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ μία πόλη όπου τρεις μεγάλες θρησκείες συμβιώνουν.

“΄Ομως, όλα αυτά τα χρόνια οι πρόεδροι των ΗΠΑ απέτυχαν να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κατ` ακρίβεια δεν αναγνώριζαν καμία πρωτεύουσα. Τώρα είναι η στιγμή να το κάνουμε”.

Ο πρόεδρος Τραμπ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει την προετοιμασία για μετακίνηση της νέας πρεσβείας που θα χτιστεί στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την ειρηνευτική διαδικασία. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν καμία θέση επί της λύσης.

“Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα ίδια τα μέρη. Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη λύση δύο κρατών αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές”, τόνισε.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης του σε λύση που θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Καταλήγοντας κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία και μετριοπάθεια και προέτρεψε όλους να αντιμετωπίζουν τις διαφορές με τη λογική και όχι με εξτρεμισμό. Ενώ ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, μεταφέροντας τα μηνύματα της αμερικανικής κυβέρνησης και κάλεσε όλους στην περιοχή να αντιμετωπίσουν με λογική το όλο θέμα.

Με την απόφαση δεν φαίνεται να συμφωνεί ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ερωτηθείς το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, εν αναμονή του διαγγέλματος του προέδρου Τραμπ, είπε:

“Ακούστε προσεκτικά το σύνολο της ομιλίας… Ο πρόεδρος είναι πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής. Εχει τοποθετήσει σχεδόν αμέσως που εισήλθε στο Λευκό Οίκο μία ομάδα η οποία εργάζεται αποφασιστικά στις νέες ειρηνευτικές διαδικασίες. Εμπλεκόμαστε σιωπηρά με πολλούς στην περιοχή σχετικά με τη διαδικασία”.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να επιτευχθεί ειρήνη και στο στόχο αυτό τόσο ο πρόεδρος, όσο και η ομάδα του είναι απόλυτα αφοσιωμένοι.
Αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ,διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

“Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους”, είπε ο Γκουτέρες, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

“Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση”, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι “λυπηρή” και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη επί του θέματος, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην
Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Το τουρκικό  Υπουργείο Εξωτερικών  καταδίκασε την “ανεύθυνη”, όπως την χαρακτήρισε, ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τέλος, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ,  σχετικά με την Ιερουσαλήμ, “καταστρέφουν” τη λύση των δύο κρατών.