Νόμιμος ή όχι ο διορισμός της Χρ. Γιωρκάτζη…

Συνεχίζεται το θέατρο του παράλογου από τους κρτούντες ενώ έντονα πλέον εγείρεται και θέμα συνταγματικής τάξης  για όλους όσοι ενεπλάκησαν  στο ζήτημα με το συμβόλαιο διορισμού της κας.Χρ.Γιωρκάτζη στο  αξιώμα του Διοικητού της Κεντικής Τράπεζας και  εγείρεται πλεον θέμα  από νομικούς κύκλους κατά πόσο μετά από αυτό το αλαλούμ  είναι νόμιμος ο διορισμός  της κας Χρ.Γιωρκάτζη.ÐÑÏÅÄÑÏÓ  ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÔÅËÅÔÇ ÅÐÉÄÏÓÇÓ ÐÑÁÎÅÙÍ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ - ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφύτου σε παρέμβαση του σήμερα το μεσημέρι στο  ΡΙΚ  μίλησε για ανεπάρκεια  των πολιτικών συνεργατών του Προέδρου ενώ άφησε αιχμές και για άλλα κακώς έχοντα που επικρατούν στο θέμα των διορισμών.

Σήμερα  ακούσαμε ακόμα  μια φαιδρή δήλωση από εκπρόσωπο του Προεδρικού  πως τάχατες «καταβάλλεται προσπάθεια να διευθετηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη».Σύμφωνα  με τον  Αναπληρωτή ς ΚΕ Βίκτωρα Παπαδόπουλο:“Καταβάλλεται προσπάθεια αν είναι δυνατό να γίνει πριν την αναχώρηση του Προέδρου για τις ΗΠΑ”, δήλωσε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού.Σε ερώτηση για δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην κρατική τηλεόραση το πρωί για τους συμβούλους του Προέδρου με αφορμή και το θόρυβο που ξέσπασε για τα συμβόλαια της κ. Γιωρκάτζη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι και ο ΚΕ έχει δηλώσει ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες στις διαδικασίες στο Προεδρικό Μέγαρο και διαπιστώθηκαν και γίνεται προσπάθεια διόρθωσής τους.

“Υπήρχαν αδυναμίες διαδικαστικές λόγω και έλλειψης διαδικασιών στην ΚΔ για κάποια θέματα και εσωτερικές διαδικαστικές διαδικασίες οι οποίες θα λυθούν σύντομα”, είπε.

Δήλωσε εξάλλου ότι το Υπουργικό εκφράζει τη λύπη του “ότι ο λαϊκισμός σε σχέση με συμβούλους ή και συνεργάτες των Υπουργών έχει φτάσει στα ύψη. Κατά τη διάρκεια προηγούμενης διακυβέρνησης Υπουργός είχε σύμβουλο με βάση την ίδια διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την αγορά υπηρεσιών για τους υφιστάμενους συμβούλους των Υπουργών”.

“Ομως, παρά ταύτα η Κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει τις σωστές και νόμιμες διαδικασίες όπως αυτές είχαν ακολουθηθεί και για τους συνεργάτες των Βουλευτών με στόχο την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μύδροι ΑΚΕΛ  κατά  του Προεδρικού

Το ΑΚΕΛ  με σημερινή ανακοίνωση του καταγγέλλει  ότι: « Τα δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού μάς επιτρέπουν με βεβαιότητα πλέον να διαπιστώσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εθιστεί στην παραπλάνηση της κοινωνίας.
Προτού καν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν με την υπογραφή του ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε ημικρατικούς οργανισμούς. Προεκλογικά, αλλά και με την εκλογή του, δεσμευόταν και υπουργοί του έλεγαν ότι το κούρεμα καταθέσεων αποτελεί «ανόητη ιδέα». Στη συνέχεια για δεκαπέντε ολόκληρες μέρες παραπλανούσαν την κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν στην κατοχή τους το σημαντικό έγγραφο Ντάουνερ.
Είναι για αυτό το λόγο που δεν μας ξενίζει το ανούσιο θέατρο που διαδραματίζεται καθημερινά αναφορικά με το θέμα της κας Γιωρκάτζη. Κακώς η κα Γιωρκάτζη διαφοροποίησε προς όφελος της τον όρο του συμβολαίου της που αφορούσε τη σύγκρουση συμφερόντων. Κακώς διεκδίκησε επιπρόσθετα ωφελήματα στον ήδη παχυλό μισθό της. Αλλά και κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε και έθεσε την υπογραφή του στο συμβόλαιο, ικανοποιώντας για λόγους που ο ίδιος πρέπει να εξηγήσει τις απαιτήσεις της κας Γιωρκάτζη.
Πέραν από την πολιτική ανεπάρκεια και τις σκοπιμότητες πίσω από την αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιπρόσθετα από τα ψέματα που δυστυχώς λέγονται από το Προεδρικό και την αυτοαναίρεση δηλώσεων, υπάρχει μια αλήθεια: την κα Γιωρκάτζη επέλεξαν και διόρισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Συναγερμός αλλά σήμερα την «πυροβολούν».
Επειδή η κα Γιωρκάτζη αρνείται να τεκμηριώσει δημόσια ή να καταγγείλει στον Γενικό Εισαγγελέα τα όσα η ίδια ανέφερε περί απόπειρας εξαγοράς και εκβιασμού της και επειδή βλέπουν το φως της δημοσιότητας προσπάθειες κλεισίματος και αυτού του σκανδάλου, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα συνεχιστεί σε μια προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια.
Είναι ωστόσο ηλίου φαεινότερον ότι στο φόντο αυτής της σύγκρουσης βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, Κυπρίων και ξένων.»

Παράνομοι οι διορισμοί των συνεργατών

Στην ανακοίνωση του  το ΑΚΕΛ  καταγγέλλει επίσης  ως παράνομους τους διορισμούς των συνεργατών του Προέδρου και επισημαίνει:«Πριν δεκαοχτώ μήνες, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, εγγράψαμε θέμα στη Βουλή αναφορικά με την εργοδότηση των συνεργατών των Υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, είχε δηλώσει στη Βουλή ότι οι διορισμοί ήταν παράνομοι, ενώ θέμα προέκυψε και με το Γενικό Λογιστήριο, το οποίο κατέβαλλε και καταβάλλει μισθούς.
Ενάμιση χρόνο μετά και κατόπιν αριθμού συνεδριάσεων των αρμοδίων Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών στη Βουλή αλλά και πάμπολλων επιστολών Βουλευτών του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, έχει ξεκαθαρίσει με επαναβεβαίωση από τον νυν Γενικό Εισαγγελέα και με επίσημη τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, ότι όντως οι διορισμοί αυτοί είναι παράνομοι.
Με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση καλείται άμεσα όπως προβεί σε άρση της παρανομίας. Συνέχιση της πλήττει την ήδη τρωθείσα εικόνα της αλλά και παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της χρηστής διοίκησης.
Ως ΑΚΕΛ αναγνωρίζουμε την ανάγκη του κάθε Υπουργού αλλά και κάθε πολιτικού προσώπου να έχουν δίπλα τους συμβούλους της εμπιστοσύνης τους. Ωστόσο αυτή η ανάγκη δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογήσει την αυθαιρεσία και την παρανομία, η οποία θα πρέπει να αρθεί και να τροχοδρομηθούν νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.»

Συμ.Πολιτών:Γκάφες προχειρότητες  και ανικανότητες

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι « το  θέμα με τα χαμένα σημειώματα της κα. Γιωρκάτζη μέσα στο Προεδρικό, έρχεται να επισφραγίσει μια σειρά από άλλες γκάφες, προχειρότητες και ανικανότητες της Προεδρίας και ότι ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει απαντήσεις στον Κυπριακό λαό σε μια σειρά από ερωτήματα:

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα παρακάτω:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μείνει θλιβερά εκτεθειμένος από τους συνεργάτες του. Το θέμα με τα χαμένα σημειώματα της κα. Γιωρκάτζη μέσα στο Προεδρικό, έρχεται να επισφραγίσει μια σειρά από άλλες γκάφες, προχειρότητες και ανικανότητες της Προεδρίας.

Χάθηκε το έγγραφο Ντάουνερ, διέρρευσε στο New York Times η οικονομική μελέτη που έγινε για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος και ερευνητής κ. Μακάριος Δρουσιώτης προκάλεσε διπλωματικό πρόβλημα με τη Ρωσία με την έκδοση του βιβλίου του και τώρα ψάχνουμε τον κ. Δρουσιώτη, όντας ερευνητής να μας απαντήσει που χάθηκαν τα σημειώματα που του έδωσε η κα. Γιωρκάτζη.

Η Προεδρία δυστυχώς εμφανίζεται ανεπαρκής και «τατσώνει» ανεξίτηλα τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ως Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει πάραυτα να απαντήσει.

1. Του δόθηκαν τα σημειώματα της κα. Γιωρκάτζη ή του τα απέκρυψαν;
2. Είχε τελικά ενώπιων του ένα ή δυο συμβόλαια υπογεγραμμένα από την κα. Γιωρκάτζη;
3. Αν του τα απέκρυψαν, οφείλει να τα εντοπίσει και να μας πει ποιοι και γιατί το έπραξαν αυτό;
4. Μήπως ο κ. Δρουσιώτης έδωσε το ένα στον Πρόεδρο και του απέκρυψε το άλλο;
5. Δεν διερωτήθηκε και δεν ζήτησε να ενημερωθεί από τους συνεργάτες του ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δυο συμβόλαια προτού επιλέξει ποιο εκ των δύο να υπογράψει;
6. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να απαντήσει γιατί υπέγραψε το συμβόλαιο εκείνο που ικανοποιούσε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της κα Γιωρκάτζη; Δηλαδή και την αύξηση μισθού και την αφαίρεση της πρόνοιας για ασυμβίβαστο;»