Ανησυχίες κομμάτων για το Κυπριακό

katehomenaΤα κόμματα μετά την ενημέρωση που είχαν οι  επικεφαλής τους  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχολίσαν σήμερα  τις εξελίξεις στο κυπριακό καθώς και  τη στάση της Τουρκίας  όσον αφορά τους εκβιασμούς της για την συνεκμετάλλευση  του φυσικού αερίου στην Κύπρο

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του  εκφράζει την έντονη ανησυχία του  για τις εξελίξεις αναφορικά με το φυσικό αέριο και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.Αφού αναφέρει πως την    ευθύνη για την κρίση τη φέρει η Τουρκία, επαναλαμβάνοει τη   θέση ότι «δεν δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς που στόχο έχουν να φέρουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων το θέμα του φυσικού αερίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέτρεπε το φυσικό αέριο από κίνητρο σε αντικίνητρο για λύση του Κυπριακού.»
Για να μπορέσουμε, όμως, προσθέτει  να αποτρέψουμε αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ικανές να στριμώξουν την Τουρκία έτσι που να τερματίσει τις προκλήσεις και να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών οι οποίες, όμως, δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς μάλιστα πειστική εξήγηση ή εναλλακτική πρόταση.
Περαιτέρω  το ΑΚΕΛ  αναφέρει πως «αν δεν γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των συνομιλιών, τότε θα αναζητηθούν άλλες και άκρως ανεπιθύμητες διέξοδοι. Η πρόσφατη, απαράδεκτη δήλωση του Τζακ Στρο μιλά από μόνη της.» Αφού  υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσφιλή του φράση ότι στην πολιτική πρέπει να επιλέγεις να είσαι ωφέλιμος και χρήσιμος παρά αρεστός αναφέρει ότι αναμένει  από τον πρόεδρο  να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αναλάβει τις ευθύνες του έστω και τη δωδεκάτη. «Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά στον οδυνηρό δίλημμα είτε κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε επανέναρξής της με το φυσικό αέριο πάνω στο τραπέζι.»

 Συμμαχία Πολιτών:Χωρις προκαταλήψεις

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της υποδεικνύει  πως «κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς τάσεις αυτοδικαίωσης ή κριτικής πρέπει να προβληματιστούν για μια καινούργια στρατηγική η οποία θα μπορέσει να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία. Και προσθέτει:

«Η τουρκική Κυβέρνηση με τις δηλώσεις της ξεκαθαρίζει ότι μιλά για λύση δυο κρατών απειλώντας με την επάνοδο του Μπαρμπαρός και νέα Navtex στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στον επόμενο χρόνο. Μετά και τη δήλωση Άιντα ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν θα πρέπει τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι πολιτικές δυνάμεις να προβληματιστούν, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς τάσεις αυτοδικαίωσης ή κριτικής για το ποια θα πρέπει να είναι εκείνη η στρατηγική η οποία θα μπορέσει να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία.

Το κυπριακό θα πρέπει να καταστεί πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τους τρόπους και τα μέσα για να ασκήσει η ΕΕ πίεση προς την Άγκυρα ως κατοχική δύναμη και όχι ως ενδιαφερόμενο μέρος. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποβάλλουμε τα φοβικά μας σύνδρομα, να υπάρξει πολιτική θέληση και καλός στρατηγικός σχεδιασμός», καταλήγει η Συμμαχία Πολιτών

 

ΔΗΚΟ: Κατέρρευσε η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη

 

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του καταγγέλλει  την κυβέρνηση ότι αντί να πάρει μέτρα άφησε χώρο  γι εκβιασμούς από την Τουρκία «Δεν προκαλούν έκπληξη, τονίζει, οι νέες ιταμές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία για “άμεση λύση στο Κυπριακό ή ίδρυση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων”. Ούτε, βεβαίως, μας εκπλήττει η νέα του απειλή ότι εάν δεν αποδεχθούμε τον ωμό εκβιασμό “να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από την Μεσόγειο”.
Η αποθράσυνση της Άγκυρας ήταν αναμενόμενη, καθώς -δυστυχώς- η πολιτική του κ. Νίκου Αναστασιάδη έχει καταρρεύσει και η πλευρά μας δεν ενέτεινε ως όφειλε τα μέτρα, τα οποία θα προκαλούσαν πραγματικό πολιτικό κόστος στην Τουρκία.
Είναι ξεκάθαρο πως τούτη την ώρα, δεν χωρά οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, εκτός από την απαίτηση μας για άμεση αποχώρηση του Barbaros και άμεσο τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.
Επιβάλλεται η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, να λάβει πρόσθετα μέτρα. Οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, το μόνο που θα επιτύχει είναι να οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό την απειλή των όπλων.
Το φυσικό αέριο, σημειώνει το ΔΗΚΟ , δεν συζητείται πριν από τη λύση του Κυπριακού και σ` αυτό επιβάλλεται να επιμένουμε και να παραμένουμε σταθεροί. Ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού και όχι αντικίνητρο, όπως επιδιώκει η Τουρκία.»

ΕΥΡΩΚΟ:Θρασύδειλοι υπεργολάβοι

Το ΕΥΡΩΚΟ με ανακοίνωση του καταγγέλλει  την  απαράδεκτη δήλωση του πρώην Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο και νυν βουλευτή του Εργατικού Κόμματος ότι “Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί την διαίρεση στην Κύπρο. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα”, αποτελεί μια κυνική ομολογία για τις πραγματικές διαθέσεις της Βρετανίας στην Κύπρο.

Το ΕΥΡΩΚΟ  σημειώνει πως «οι υποστηρικτές και εντολοδόχοι των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο, έχουν ρίξει τις μάσκες και προκαλούν ασύστολα με θράσος. Είναι πλέον φανερό ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τον τουρκικό επεκτατισμό αλλά και τους θρασύδειλους υπεργολάβους του όπως ο Τζακ Στρο.Η μόνη μας επιλογή είναι να οχυρωθούμε πίσω από την συναίνεση και την ενότητα στόχων που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό μέτωπο για το κυπριακό.

Σήμερα συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε συνομιλίες υπό την απειλή των τουρκικών κανονιοφόρων. Το φυσικό αέριο δεν μπορεί να αποτελέσει δικοινοτικό θέμα και μέρος της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό. Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο σύνολο των πολιτών της Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η Κυπριακής Δημοκρατία κατοχυρώνει και προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»