Ελλάδα: Η Κεντροαριστερά (πρώην ΠΑΣΟΚ ) ψηφίζει αρχηγό

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του αρχηγού του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στην προοδευτική παράταξη. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Στην Αθήνα, λόγω Μαραθωνίου, θα παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 9 μ.μ.Στην αρχηγία διεκδικούν kentroaristera_0εννέα υποψήφιοι.

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, ο οποίος αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για να εκλεγεί από τον σημερινό πρώτο γύρο ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Στον δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο.

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί, σε όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί από τα 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Για να συμμετάσχει κάποιος στην ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η… προίκα του νέου κόμματος.

Έκκληση για ευρεία συμμετοχή

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου, η οποία σε καθοριστικό βαθμό θα κριθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι (ΑΠΕ-ΜΠΕ) «η αποκατάσταση της ενότητας είναι ο άμεσος σκοπός του εγχειρήματος», στην επιτυχία του οποία θα συμβάλει «η μεγάλη προσέλευση. Αν την πετύχουμε, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται».

Έκκληση για μεγάλη συμμετοχή έστειλε και η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας: «Μπορούμε να κάνουμε τη 12η Νοέμβρη μια γιορτή της Δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν. Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η εγγύηση για την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα».

«Αλλά είναι και μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο που έχει επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση και στον αυταρχισμό με τον οποίο κυβερνά. Είναι όμως και μήνυμα αντίδρασης στη ΝΔ, στη συντήρηση και στη λογική της λιτότητας και της οπισθοδρόμησης. Αλλά είναι και ένα μήνυμα ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξής.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς μπορεί να στείλει ένα «καλό μήνυμα» στην κυβέρνηση, «εάν 200.000, 300.000 χιλιάδες κόσμου ψηφίσει έναν άνθρωπο που είναι κόντρα στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στις ιδεοληψίες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η εκλογή της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί σε «δημοψήφισμα για όλα αυτά που ζούμε αυτή την εποχή», σε απάντηση στον «αυταρχισμό και στη συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση».

Να προσέλθουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι ζήτησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Ο υποψήφιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το εγχείρημα αυτό δεν είναι κομματικό», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε άλλη εποχή. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις και στο ζήτημα των μνημονίων, ενώ τόνισε πως τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους αργά η γρήγορα».

Τα φαβορί

Οι σημερινές  εκλογές αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου, η οποία σε καθοριστικό βαθμό θα κριθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Οσο υψηλότερη είναι η προσέλευση, τόσο ενισχύεται η δυναμική της πρωτοβουλίας. Στο σενάριο μικρής ανταπόκρισης του κόσμου τα σύννεφα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Το αμέσως επόμενο στοίχημα αφορά την ενότητα, για την οποία -προς το παρόν- άπαντες δεσμεύονται ότι θα διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού.

Από τους εννέα διεκδικητές της αρχηγίας δύο είναι εκείνοι που θα περάσουν στον «τελικό» και θα παραλάβουν τα «κλειδιά» της νέας παράταξης.

Οι εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο για κούρσα ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους, «χρίζοντας» φαβορί τη Φώφη Γεννηματά. Εφόσον τα προγνωστικά επαληθευτούν, για τη δεύτερη θέση στον «τελικό» της 19ης Νοεμβρίου θα κονταροχτυπηθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Τη δική τους μάχη θα δώσουν φυσικά οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι μαζί με όσους αποκλειστούν από τη συνέχεια θα καταστούν περιζήτητοι σύμμαχοι στην επαναληπτική διαδικασία.