Αμφισβητείται η νέα διαδικασία για διορισμούς εκπαιδευτικών

Η νέα διαδικασία για διορισμούς εκπαιδευτικών αμφισβητείται και όλα τα κόμματαUnknown πλην του ΔΗΣΥ, καταγγέλλουν το διάβλητο των εξετάσεων ενώ ταυτόχρονα εγείρουν σοβαρά ζητήματα προς το Υπουργειο Παιδείας μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε σήμερα και την γκάφα ολκής να διαρρεύσουν τα θέματα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας προτούν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

Το ΑΚΕΛ

Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σε δήλωση του χαρακτήρισε διάτρητες και διαβλητές  τις εξετάσεις για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων, σημειώνοντας τα πιο κάτω:

«Η διαρροή των θεμάτων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού λίγο πριν τις σημερινές εξετάσεις για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων αποδεικνύει ένα πράγμα: οι εξετάσεις είναι δυστυχώς διάτρητες και διαβλητές. Στερούνται αξιοπιστίας.

Είχαμε πολύ έγκαιρα, την περασμένη εβδομάδα, καταγγείλει το ρεσιτάλ προχειρότητας που επικρατούσε για τις εξετάσεις αυτές από πλευράς του Υπουργείου. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε πλήρως. Από τη θλιβερή αυτή εξέλιξη προκύπτουν πολύ σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα.

  • Γιατί τα θέματα των εξετάσεων υπήρχαν στα χέρια οποιουδήποτε πριν να ξεκινήσουν οι εξετάσεις;
  • Γιατί να μην μπορεί ο κάθε υποψήφιος και όλοι εμείς να υποθέσει ότι τα θέματα κυκλοφορούσαν πριν τις εξετάσεις και τις προηγούμενες μέρες;
  • Εγείρονται ή όχι ηθικά αλλά και νομικά ζητήματα για το κύρος και την αξιοπιστία των εξετάσεων;

Αναμένουμε πειστικές και σοβαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους.  Κυρίως, όμως, αναμένουμε, πάραυτα, την ανάληψη των τεράστιων και προφανών πολιτικών ευθυνών για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό σε βάρος χιλιάδων νέων ανθρώπων.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  με δήλωση του Υπεύθυνου του Γραφειου Παιδείας Χρύσανθου Σαββίδηαναφέρει:

«Οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν ανάξιοι να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις διορισίμων

Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνώντες είναι ανάξιοι να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν εξετάσεις για το νέο κατάλογο διορισίμων, όπως είχαμε προειδοποιήσει το περασμένο Σάββατο.

Η σημερινή γκάφα ολκής, πρόωρης ανάρτησης των θεμάτων στο διαδίκτυο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, να απολογηθεί δημόσια στις χιλιάδες των υποψηφίων για την διαδικασία εξετάσεων «φιάσκο».

Τελικά οι φόβοι μας για αδιάβλητες και αξιόπιστες εξετάσεις δυστυχώς επαληθεύτηκαν.»

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της σημειώνει:

«Η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας, έχει αναδείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους νέους επιστήμονες της χώρας.

Η σημερινή διαρροή των θεμάτων για τις εξετάσεις των διορισίμων, επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, ώστε να διατηρηθεί η εγκυρότητα των εξετάσεων.

Οι εξαγγελίες περί αξιοκρατίας και διαφάνειας αποδείχτηκαν με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι για ακόμα μια φορά ήταν απλά συνθήματα.

Η ακύρωση των εξετάσεων και η διοικητική έρευνα δεν απαλλάσσει το υπουργείο από τις ευθύνες του.

Επίσης αυτό δεν αποτελεί απάντηση στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται στους πολίτες εάν και κατά πόσο υπήρξε και επιλεκτική διαρροή θεμάτων σε ημέτερους υποψήφιους.»

 

Κίνημα Οικολόγων

«Η υπόθεση της διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις εκπαιδευτικών, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Φυσικής, αποτελεί ένα απαράδεκτο φαινόμενο, που θέτει εν αμφιβόλω τη νέα διαδικασία» τονίζει το Κίηνμα Οικολόγων και προσθέτει:

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, αλλά να διεξάγει τάχιστα έρευνα για τη διαλεύκανση του περιστατικού. Μέχρι αυτό να συμβεί, ευλόγως οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τον τρόπο που η υπηρεσία διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων, επομένως και το αδιάβλητο, ή μη της διαδικασίας.»

Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου

«Ανεξεταστέα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, σημειώνει με ανακοίνωση του το Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου και προσθέτει:

«Η διαρροή των θεμάτων των σημερινών εξετάσεων για τους εκπαιδευτικούς, αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας, η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Επιπρόσθετα, είναι άξιο απορίας το πώς και το γιατί δόθηκαν εκ των προτέρων τα θέματα σε λειτουργούς του υπουργείου Παιδείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και συνεπώς την ακύρωση των εξετάσεων, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στο μεγάλο αριθμό των εξεταζομένων.

Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου ζητά την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το σημερινό εξεταστικό φιάσκο και λήψη μέτρων για διασφάλιση του αδιάβλητου μελλοντικών εξετάσεων.»

Επιτελείο Μαλά

«Αμείλικτα ερωτήματα εγείρει η διαρροή των εξεταστικών θεμάτων, σημειώνει και το Εκλογικό Επιτελείο του Στ.Μαλά και προσθέτει:
«Πέρα από την έκπληξη, η διαρροή των θεμάτων των σημερινών εξετάσεων των εκπαιδευτικών εγείρει και αμείλικτα ερωτήματα προς τους κυβερνώντες.
–      Είναι δυνατόν τα θέματα των εξετάσεων να βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων;
–      Είναι δυνατόν τα θέματα αυτά να βρίσκονταν σε γνώση των χειριστών της ιστοσελίδας του Υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να ήταν διασφαλισμένο το απόρρητο;
Το ελάχιστο που οφείλει η απερχόμενη κυβέρνηση είναι να δώσει εξηγήσεις».