Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου: Αποκαλυπτικό έγγραφο για διορισμούς βουλευτών από Ακιντζί-Αναστασιάδη

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προέβη σήμερα το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου  δίδοντας στη δημοσιότητα έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συμφωνήσαν μετά την επίτευξη λύσης στο κυπριακό να διορίζουν  αξιωματούχους KYPROS-KRAN-MONTANAτου κράτους μεταξύ των οποίων και βουλευτών.

Σε δήλωση  της η Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου αποκάλυψε: 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα το έγγραφο σχετικά με τους διορισμούς βουλευτών και άλλων αξιωματούχων από τους κ. Ακιντζί και Αναστασιάδη

Επειδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί να παραπλανήσει τον λαό σχετικά με την υποχώρηση Αναστασιάδη για διορισμό αξιωματούχων και βουλευτών από τον ίδιο και τον κ. Ακιντζί, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη δημοσιότητα την επιστολή του Προεδρικού Μεγάρου προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2016 και το επισυναπτόμενο σε αυτήν έγγραφο, που αποδεικνύουν ότι:

1.Καταπατούνται οι αρχές της δημοκρατίας και μάλιστα στην πιο κρίσιμη, αρχική φάση της εφαρμογής της λύσης.
2. Επιβεβαιώνεται ο ρόλος Συμπροέδρου που ο κ. Αναστασιάδης έχει αποδώσει στον κ. Ακιντζί.
3. Επιβεβαιώνεται η κατάργηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ως αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης, επινοείται η εκχώρηση εξουσιών στο πρόσωπο του κ. Ακιντζί και στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη.

Υ.Γ. Στην επιστολή του Προεδρικού Μεγάρου, 7 Οκτωβρίου 2016, ο κ. Παπαδόπουλος προσφωνείται ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, προφανώς εκ παραδρομής.

Διαβάστε εδώ το έγγραφο.

Την επιστολή του Προεδρικού Μεγάρου προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2016 και το επισυναπτόμενο σε αυτήν έγγραφο. (pdf)

 

Η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ότι «η  κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιχειρεί να συγκαλύψει τα πολιτικά ατοπήματα που διέπραξε τα οποία επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα έγγραφα.»

Οπως αναφερει:

«Στη δημόσια τοποθέτηση ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί συμφωνήσαν στον διορισμό αξιωματούχων του κράτους μεταξύ των οποίων και βουλευτών, από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε διάψευση.

Η διάψευση όμως αφορά την ίδια την κυβέρνηση η οποία για ακόμα μια φορά επιχειρεί να συγκαλύψει τα πολιτικά ατοπήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια των συνομιλίων του κυπριακού, τα οποία επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2015, με τίτλο «Entry into force» επιβεβαιώνει την  υποχώρηση του κ. Αναστασιάδη πως με την εφαρμογή της λύσης θα προχωρήσουν ο ίδιος και ο κ. Ακιντζί σε διορισμό αξιωματούχων και βουλευτών.

Θυμίζουμε πως η πιο πάνω υποχώρηση έγινε την περίοδο που ο κ. Αναστασιάδης μοιραζόταν κοινά οράματα με τον κ. Ακιντζί, αναβαθμίζοντας και αναγνωρίζοντας τον κ. Ακιντζί σε Συμπρόεδρο, με υποχωρήσεις που καταπατούν βασικές αρχές της δημοκρατίας και καταργούν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Το Κίνημα Αλληλεγγύη
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει εαυτήν για το θέμα των διορισμών των πρώτων αξιωματούχων του κράτους – προτεκτοράτου της Τουρκίας, του οποίου την δημιουργία απεργάζεται με τους συμβιβασμούς, τις υποχωρήσεις και τις συγκλίσεις στις μυστικές και φανερές διαπραγματεύσεις, είναι ενδεικτική της αναξιοπιστίας της αλλά και των προεκλογικών της μεταμφιέσεων».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Ανεξαρτήτως του αν στα πλαίσια του ρατσιστικού σχεδίου που επεξεργάζονται οι «δύο ηγέτες», οι πρώτοι αξιωματούχοι θα διορίζονταν είτε από τον κάθε έναν ξεχωριστά είτε και από τους δύο μαζί, καταδεικνύεται η αθλιότητα του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού που αποδέχεται ο νυν Πρόεδρος».
«Ευτυχώς πρόκειται για σχέδιο το οποίο ουδέποτε θα γίνει αποδεκτό από το λαό και ουδέποτε θα εφαρμοστεί» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει το θέμα του εγγράφου για τον ρόλο των ηγετών μετά από τη λύση σε σχέση με τον διορισμό αξιωματούχων, είπε ότι «η Κυβέρνηση εκφράζει τη μεγάλη της λύπη, διότι κάποιοι δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, και για προεκλογικές σκοπιμότητες όχι μόνο λαϊκίζουν, όχι μόνο παραπλανούν αλλά θεωρώ ότι ψευδόμενοι προκαλούν τεράστια προβλήματα στην εθνική μας υπόθεση.

Οι εκλογές κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Θα έχουμε νέα Κυβέρνηση, θα έχουμε νέο Πρόεδρο και θα έχουμε να διαχειριστούμε το κυπριακό πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού η διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, έτσι κάποιοι πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να είναι πιο μελετημένοι, πιο διαβασμένοι και ελπίζω ότι είναι λόγω αστοχίας που έχουμε αυτή την αντιπαράθεση, διότι αν είναι εκ προθέσεως τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στις 6 Οκτωβρίου 2016, μετά από συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου απέστειλε στα μέλη του Σώματος έγγραφο με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2015 για τις προκαταρκτικές θέσεις που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι έκτοτε και μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016, απόρροια όλων των συζητήσεων και διαβουλεύσεων στο τραπέζι των συνομιλιών, κατατέθηκε η διαμορφωμένη τελική πρόταση της πλευράς μας, που είναι ξεκάθαρη και περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο που έχουν οι ηγέτες των κομμάτων, στους οποίους δόθηκε μετά από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
«Για αυτό κανείς δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για αυτό το θέμα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «ήταν ξεκάθαρη ότι οι δύο ηγέτες, αν και εφόσον υπάρχει κατάληξη και θετική απάντηση από τα δημοψηφίσματα για τη λύση, θα είναι αρμόδιοι την επόμενη μέρα να μεριμνήσουν για να βρίσκονται στη θέση τους οι θεσμοί και να διορίσουν τους μεταβατικούς αξιωματούχους του κράτους μέχρι να γίνουν εκλογές, οπότε θα υπάρχουν εκλελεγμένοι οι οποίοι θα διορίσουν πλέον τους μη προσωρινούς αξιωματούχους».

Πρόσθεσε ότι στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς της 1ης Νοεμβρίου 2016, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι θα αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε ηγέτη η επιλογή των προσωρινά διοριζόμενων αξιωματούχων για την αντίστοιχη συνιστώσα πολιτεία του κράτους.

Σημείωσε ότι «στο έγγραφο που δυστυχώς έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς καμιά σοβαρότητα το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου», πουθενά δεν λέει ότι ο διορισμός θα γίνεται από κοινού.
«Είναι άλλο θέμα ότι αποτελεί ευθύνη των δύο ηγετών να τεθούν οι θεσμοί και οι προσωρινοί αξιωματούχοι τους στη θέση τους αμέσως μετά από τη λύση και είναι άλλο ότι οι ηγέτες των κοινοτήτων θα επιλέγουν από κοινού τους αξιωματούχους. Στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα πουθενά δεν λέει κάτι τέτοιο».

Επεσήμανε ακόμη ότι «και σε αυτό το έγγραφο φαίνεται ξεκάθαρα ότι για το θέμα αυτό θα γίνεται διαβούλευση και με τις πολιτικές δυνάμεις από τον κάθε ηγέτη, αλλά την τελική απόφαση την έχει ο ηγέτης. Στο τρίπτυχο κάτω από τον τίτλο ‘μεγάλες αποκλίσεις’ φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η θέση της πλευράς μας με μπλε γράμματα, και με κόκκινα η θέση της τουρκοκυπριακής που ζητά από κοινού να γίνονται οι διορισμοί.

Αν υπάρχει ο ελάχιστος σεβασμός στον κόσμο, έχουν το έγγραφο, ας το ξαναδιαβάσουν και ας πουν ότι έκαναν λάθος. Θέλω να το αποδίδω σε λάθος. Οτιδήποτε άλλο ξεπερνά τα όρια κάθε προεκλογικής σκοπιμότητας.

Είναι απαράδεκτο να χρεώνουν τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα εις γνώσιν τους. Είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας ελάχιστος πολιτικός πολιτισμός στην προεκλογική περίοδο και θα πρέπει να μπουν όρια».

Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δόθηκαν τα έγγραφα στις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «ο κυπριακός λαός μπορεί να κρίνει τις ενέργειες κάποιων που νομίζουν ότι μπορούν να τον χειραγωγήσουν. Είναι απογοητευμένος ο κυπριακός λαός με αυτά που βλέπει».

Ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης navtex από πλευράς της Τουρκίας νοτίως της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ήταν μια προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια από μέρους Τουρκίας. Απαντήσαμε με αντι-navtex. Η περιοχή δεν ενδείκνυται για να γίνονται ασκήσεις με πυρά και αυτό είναι το απαράδεκτο, ενώ το παράτυπο έγκειται στο γεγονός ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να εκδώσει navtex.

Έχουμε συλλέξει όλα τα στοιχεία και ήδη καταγγέλλεται η ενέργεια της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ γίνονται και κάποιες άλλες ενέργειες που επί του παρόντος δεν είναι προς ανακοίνωση».