Πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου ο Σόιμπλε

Η πλειοψηφία του Γερμανών βουλευτών υπερψήφισε σήμερα  τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σε σύνολο 704 βουλευτών, ο Σόιμπλε έλαβε 501 ψήφους, 173 όχι, ενώ 30 δήλωσαν παρών,  δηλαδή ψήφισε υπέρ του το 71%.imagew-4.aspx

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε είναι από σήμερα ο νέος Πρόεδρος του 19ου γερμανικού Κοινοβουλίου, που έχει τους περισσότερους βουλευτές από ποτέ και στο οποίο και εκπροσωπούνται επτά κόμματα.

Ανάμεσα τους για πρώτη φορά το Εθνικολαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία», με 92 βουλευτές.

Στο Κοινοβούλιο υπάρχει και η μεγαλύτερη εκπροσώπηση κοινοβουλευτικών με μεταναστευτικό προφίλ, όπως ο ελληνικής καταγωής, Γρηγόρης Αγγελίδης, ο οποίος και εκλέχθηκε με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Την ώρα της εκλογής του νέου Πρόεδρου της Βουλής, έξω από το κτίριο διαδήλωναν εκατοντάδες πολίτες ενάντια στο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία Γερμανός πολιτικός και εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 1972.

Νέος προσωρινός Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει ο Υπουργός Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάγιερ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις τις διακοπές των Χριστουγέννων.