Γ.Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος θα πρέπει προληπτικά να κινηθεί για να μην υιοθετεί από το Σ. Ασφαλείας η έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ

«Στην φάση που βρισκόμαστε δεν θα πρέπει η έκθεση του ΓΓ να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» τόνισε σήμερα ο Γ.Λιλλήκας , επισημαίνοντας πως
«η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καλύπτει την περίοδο μεταξύ 15.5.2015 με 11.8.2017 δηλαδή τις συνομιλίες των τελευταίων δύο χρόνων, και προσθέτει:imagew-6.aspx
«Ο Γ.Γ μέσα από την έκθεσή του δίνει την εικόνα ότι, έχουμε συμφωνήσει σε όλα, υπάρχει περίπου ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό και παραμένουν ως εκκρεμείς μερικές λεπτομέρειες.
Αυτό σημαίνει ότι η θέση του κ. Αναστασιάδη όπως και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα αποτελεί μια μεγάλη παγίδα με πολλούς κινδύνους για την Εθνική μας υπόθεση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης με βάση τα όσα λέει ο ΓΓ έχει αποδεχτεί και διαπραγματευόταν μια ενδιάμεση λύση, κάτι που παραβιάζει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και που είναι άκρως επικίνδυνη.
Αυτά που παραμένουν εκκρεμή και τα οποία με βάση το τι λέει ο ΓΓ θα ρυθμίζονταν ως λεπτομέρειες σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι ουσιώδη ζητήματα και όχι παρεμφερή.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όπου υπήρξε συμφωνία με βάση τα όσα καταγράφει ο ΓΓ σε όλα τα κεφάλαια που θεωρεί ο ΓΓ ότι είτε έχουν κλείσει πλήρως είτε είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν αυτό επετεύχθη χάριν στις μονομερείς υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς.
Σε κανένα από τα κεφάλαια τα οποία θεωρεί ο ΓΓ ως περίπου κλειστά δεν υπήρξε υποχώρηση ή συμβιβασμός από τουρκικής πλευράς.
Παρ’ όλα αυτά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΓΓ δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στην Τουρκία και σε αυτό ουσιαστικά απέτυχε ο κ. Αναστασιάδης.
Με κανένα τρόπο και αυτό είναι το ουσιώδες στην φάση που βρισκόμαστε την στιγμή αυτή, δεν θα πρέπει η έκθεση του ΓΓ να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα αρνητικό για εμάς, θετικό για την τουρκική πλευρά κεκτημένο πάνω στο οποίο θα εδράζεται πλέον οι όποια νέα προσπάθεια και η όποια μελλοντική λύση.
Όπως είναι η περιγραφή της λύσης από τον ΓΓ είναι και άδικη και θνησιγενής και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας αλλά και θα αποτελέσει εστία νέων προστριβών.
Για αυτό ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει προληπτικά και έγκαιρά να κινηθεί προς τον ΓΓ αλλά προς χώρες φίλες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας παροτρύνοντας τους να μην υιοθετηθεί αυτή η έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας από το ψήφισμά του.»

Τέλος ο Γ.Λιλλήκας αναφέρει ότι αύριο το επιτελείο του θα δώσει  στην δημοσιότητα ολοκληρωμένα σχόλια εφ’ όλης της έκθεσης του ΓΓ μετά από ενδελεχή μελέτη της ομάδας του Κυπριακού.