Γ.Γ.ΑΚΕΛ:«Το περιεχόμενο της έκθεσης συγκρούεται με το αφήγημα του Προέδρου Αναστασιάδη»

O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κραν Μοντάνα με αφορμή  την έκθεση του Γ.Γ. των Η. Ε.  imagew-5.aspxΤο περιεχόμενο της έκθεσης, είπε, συγκρούεται  με το αφήγημα κατά την έκφραση του , του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις στην Πάφο ο κ. Κυπριανού είπε ότι η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι για το ναυάγιο ευθύνεται η Τουρκική και η Τ/Κ πλευρά με τις θέσεις που εξέφρασαν στο δείπνο της 6ης προς 7η Ιουλίου. Ο Γ.Γ. καταγράφει τα γεγονότα πολύ διαφορετικά είπε στην έκθεση του σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο κ.Γκουτιέρες στην έκθεση του δεν καταδεικνύει στην περιγραφή των γεγονότων, ότι ευθύνεται η τουρκική πλευρά.

Επικαλέσθηκε μάλιστα  αυτούσιο το κείμενο της έκθεσης προκειμένου να αποδείξει ότι ο Γ.Γ. των Η.Ε. όχι μόνο δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία αλλά κάνει και ξεκάθαρη αναφορά στις θέσεις της Τουρκίας τις οποίες γνώριζε εκ των προτέρων και προσδοκούσε σε κατάληξη  . Είναι εκεί, συνέχισε ο Ά. Κυπριανού που προχώρησε και στην υποβολή του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό της εφαρμογής της λύσης που διέψευσε όπως ανέφερε τις όποιες ανησυχίες για αντικατάσταση των εγγυήσεων με ένα άλλο σχήμα. Στο θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις ο Γ.Γ. των Η. Ε. καταλήγει στο συμπέρασμα , είπε ο κ.Κυπριανου ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε συνιστά ένα ιστορικό βήμα και ακριβώς εδώ, όπως είπε, εδράζει την εκτίμηση του ότι στο Κραν Μοντάνα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού αφού και οι ουσιαστικές παράμετροι της λύσης ήταν ουσιαστικά λυμένες , ανέφερε. Συνεπώς αυτά που λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συγκρούονται με αυτά που υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου λαμπρή μετά την αποτυχία στην Ελβετία , κατέληξε, αφού κανένας δεν ξέρει πότε θα επαναρχίσει η επόμενη προσπάθεια και από ποια αφετηρία επικρίνοντας και την Τουρκική πλευρά ότι προχωρεί σε απαράδεκτες ενέργειες με στόχο να προκαταλάβει τις εξελίξεις επί του εδάφους.

Γενικός Εισαγγελέας και απόβλητα

Tήν  ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα χαιρέτισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του θέματος των αποβλήτων.Ο κ. Κυπριανού είπε, πως ο Γενικός Εισαγγελέας απλώς επιβεβαιώνει τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής έλεγε τις τελευταίες ημέρες που συνιστούν ένα ισχυρό χαστούκι σε βάρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να προσπαθήσει να κατευθύνει την έρευνα προς διαφορετική πλευρά την ώρα που φαίνεται- όπως είπε- από τις εξελίξεις ότι οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως την ίδια την κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα, “ πως είναι και δική του απαίτηση ότι θα πρέπει η επιτροπή την οποία η Κυβέρνηση έχει διορίσει να καταργηθεί, να προχωρήσει ο Γενικός Εισαγγελέας στον διορισμό μιας νέας επιτροπής η οποία να αναλάβει να διερευνήσει το όλο ζήτημα διαχρονικά όχι απλά μέχρι το 2009”.Eίναι προφανές συνέχισε, ότι Κυβέρνηση απλώς επιχειρούσε να αφαιρέσει τον εαυτό της από τις όποιες τυχόν ευθύνες θα προέκυπταν από την έρευνα.

Επειδή στην χθεσινή τους ανακοίνωση ως προεδρικό αναφέρονται στο σεβασμό των αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει την εντύπωση ότι υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που είπε στον κ. Αναστασιάδη “ ντροπή κ. πρόεδρε” γιατί όπως εκτίμησε, ότι απλά και μόνο δεν σεβάστηκε την γνωμάτευση του στα θέματα που αφορούσαν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αλλά άσκησαν αφόρητες πιέσεις πάνω του, και τελικά πήγε στο Δικαστήριο και κατέθεσε, κάτι  που χαρακτήρισε πρωτοφανές για Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως υπήρχαν και άλλες γνωματεύσεις του ΓΕ πέραν από εκείνες που αφορούσαν τον κ. Ερωτοκρίτου που βρίσκεται στην φυλακή, σε άλλες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και πάλι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση έπραξαν ακριβώς αντίθετα από ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έλεγε .Ως εκ τούτου κατέληξε ο κ. Κυπριανού, είναι το λιγότερο αστείο να λένε ότι σέβονται τις γνωματεύσεις των ανεξάρτητων θεσμών.