Το ΕΛΑΖΩ καταγγέλλει υπονόμευση του κρατικού ογκολογικού

Για υπονόμευση του κρατικού ογκολογικού και του Γ.Ν Λευκωσίας από το Υπουργείο Υγείας γράφει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΛΑΖΩ, Χρίστος Ανδρέου επικαλούμενος δimagew-2.aspxημοσίευμα του Φιλελευθέρου, σύμφωνα με το οποίο στο Υπουργείο παραδέχονται ότι μόνο στο 30% των νέων περιστατικών καρκίνου γίνεται ακτινοθεραπεία, εξαιτίας του μονοπωλίου της Τράπεζας Κύπρου και της εσκεμμένης – όπως αναφέρει – απαγόρευσης για ολοκληρωμένο Ογκολογικό Τμήμα στο ΓΝ Λευκωσίας.

Ο κ. Ανδρέου προσθέτει ότι λαμβανομένου υπόψη ότι φέτος θα έχουμε πάνω από 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου από τα οποία το 65% χρήζουν ακτινοθεραπείας, “ουσιαστικά παραδέχονται ότι δεν θα γίνει ακτινοθεραπεία τουλάχιστον σε 1.500 καρκινοπαθείς”. Υποστηρίζει δε ότι το Υπουργείο Υγείας και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου ψεύδονται όταν λένε ότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής στην ακτινοθεραπεία.

Ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια για κρατικό ακτινοθεραπευτικό στο ΓΝ Λευκωσίας είναι έτοιμα από το 2012, το κονδύλι εγκρίθηκε την ίδια χρονιά από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής και υπενθυμίζει ότι μετά από εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για στρατηγικό επενδυτή με το σύστημα ΡΡΡ, ο ΕΛΑΖΩ αναζήτησε κι έφερε στην Κύπρο δύο ευρωπαϊκές ογκολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν στην Ευρώπη μόνο πάνω από 40 ακτινοθεραπευτικά σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη μαζί με την Τράπεζα Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδιώκουν τη διάλυση τόσο του Κρατικού Ογκολογικού και του ίδιου του ΓΝ Λευκωσίας για να εξυπηρετηθούν – κατά την έκφραση του κ. Ανδρέου – οι «δωρητές» της προεκλογικής εκστρατείας, ώστε να έχουν νέες εισφορές. Επίσης, πρόσθεσε, συζητούν με τράπεζα για να κάνουν Ακτινοθεραπευτικό στο Νοσοκομείο Λεμεσού.