«Προβληματικό το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες» αποφάνθηκαν οι Κύπριοι σύμβουλοι

«Προβληματικό» χαρακτήρισαν οι εμπειρογνώμονες που συνόδευαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άτυπο έγγραφο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην τελευταία ημέρα της Πενταμερούς στο Κραν Μοντάνα.Unknown-3

Σύμφωνα με πληροφορίες,τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος στο mignatiou com «όταν κατατέθηκε το έγγραφο που αφορούσε τους μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας, ο Πρόεδρος ρώτησε τον Γ.Γ., κατά πόσο αυτό αφορά την αντικατάσταση του συστήματος εγγυήσεων και κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε πως αυτά τα δύο ζητήματα είναι χωριστά και πως το άτυπο έγγραφο αφορά στους μηχανισμούς εφαρμογής. Στην ουσία του άτυπου εγγράφου αναφέρθηκε εκτενέστερα, κατά διάρκεια του δείπνου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επεσήμανε τις αδυναμίες του κειμένου, τονίζοντας ως θετικό την ανάμιξη, εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος, ενώ συνεχιζόταν το δείπνο και η συζήτηση, έστειλε το έγγραφο σε συνεργάτες του και ειδικούς για αξιολόγηση. Αποδέκτες ήταν οι Άρης Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Τουμάζος Τσελεπής και Σταύρη Καλοψιδιώτη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, εκ μέρους προφανώς όλων, απέστειλε σχόλια, τα οποία δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει μηχανισμός εφαρμογής Συνταγματικών Θεμάτων, καθώς υπάρχουν εσωτερικοί μηχανισμοί (επίλυσης διαφορών κ.ά.) και Θεσμοί. Τονιζόταν πως χωρίς να αναφέρεται σαφώς ανοίγει παράθυρο για να έχουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις ενώ δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του μηχανισμού εφαρμογής.

Παρέμβαση για την Αμμόχωστο

Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι Αμερικανοί παρενέβησαν προς την τουρκική πλευρά για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες. Η παρέμβαση αφορά την Αμμόχωστο και την πρόθεση της Άγκυρας να καλέσει τους Αμμοχωστιανούς της περίκλειστης περιοχής να επαναγκατασταθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως με βάση το σενάριο, οι Αμμοχωστιανοί θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσο θα επιστρέψουν μόνιμα και θα αναλάβουν να ανακατασκευάσουν τις περιουσίες τους με ίδια ευθύνη και χρήματα. Την ίδια ώρα, θα κληθούν να πάρουν και την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα φαίνεται πως μεγάλες τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες είναι έτοιμες για την ανακατασκευή των κτιρίων ενώ μεγάλοι Οργανισμοί της Τουρκίας και επενδυτικά ταμεία της χώρας αυτής, θα προχωρήσουν στη συνέχεια να αγοράσουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες από τους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή:  http://mignatiou.com/