Αντίθετη η Μέρκελ στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

C1FE04309BDCBA472A344614DB2D4840

Η Μέρκελ με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Την αντίθεσή της στην μονομερή αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η λύση στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής θα προκύψει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο στόχος πρέπει να είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια λύση δύο κρατών -του Ισραήλ και της Παλαιστίνης- που θα συνυπάρχουν, επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Συνεπώς από την πλευρά μας, μια μονομερής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν θα μας ωθήσει προς τα εμπρός, προς το δρόμο της λύσης των δύο κρατών» τόνισε η καγκελάριος.

Ο Μισέλ υποστήριξε ότι το Βέλγιο γενικά τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος.

«Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή» προσέθεσε ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής θέσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία έχει ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ μη δεσμευτικές πρωτοβουλίες αναγνώρισης έχουν αναλάβει τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν στις 28 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.