Λαβρόφ:Αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία επιδιώκουν οι χώρες της Δύσης

lavrof_rwsos_upourgos_ekswterikwn_792748744Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν “μία αλλαγή καθεστώτος” στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει λόγω της ουκρανικής κρίσης.

“Η Δύση έχει ξεκάθαρα δείξει ότι δεν επιδιώκει να αναγκάσει τη Ρωσία να αλλάξει την πολιτική της αλλά ότι θέλει να εξασφαλίσει μία αλλαγή καθεστώτος” δήλωσε ο Λαβρόφ ενώπιον ενός φόρουμ πολιτικών εμπειρογνωμόνων στη Μόσχα. “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολιτικοί στη Δύση που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθούν σε ισχύ κυρώσεις που θα κατέστρεφαν τη (ρωσική) οικονομία και θα προκαλούσαν λαϊκές διαμαρτυρίες” διευκρίνισε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα σχόλια αυτά ακολουθούν τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι του ενδεχομένου να ξεσπάσει μία “έγχρωμη επανάσταση” στη Ρωσία, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν οδηγήσει στην ανατροπή ηγετών σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι κυρώσεις αυτές που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης, υπογράμμισε ο Λαβρόφ, δεν έχουν τίποτα το κοινό με το είδος των κυρώσεων που έχουν εφαρμόσει εναντίον της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν για παράδειγμα, που τις “έχουν υπολογίσει προκειμένου να μην βλάψουν, να μην πλήξουν παρά μόνο την ελίτ, να μην προκαλέσουν ζημιές στην κοινωνική σφαίρα ή την οικονομία”.

Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κινδυνεύει με την απομόνωση, όπως προειδοποίησε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εφόσον δεν τηρήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ για την Ουκρανία. “Με τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών, συνεχίζουμε το διάλογο (…) δεν υπάρχει απομόνωση” τόνισε ο ίδιος.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι σχέσεις με την Ευρώπη έχουν σφόδρα αλλάξει. “Κανείς δεν έχει την πρόθεση να βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του τερματίζοντας τη συνεργασία με την Ευρώπη, όμως καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν η κατάσταση να συνεχιστεί όπως προηγουμένως”.