Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ για τα χάλια της οικονομίας

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ  για την κατάσταση στην οικονομία με τα δυο κόμματα να φορτώνουν το ένα στο άλλο τις ευθύνες για το κούρεμα imagew-6.aspxκαι για την οικονομική δυσπραγία των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του  ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σεδήλωση του  για την οικονομία, ανέφερε ότι:
«Στις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2013 ο υποψήφιος τότε Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε ότι «ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο». Γι’ αυτό και δεσμευόταν ότι «δεν πρόκειται ο Ν. Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».
Όλοι γνωρίζουν τι έγινε στη συνέχεια. Ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε το κούρεμα καταθέσεων και προέκυψε αυτό που ο ίδιος προέβλεπε. Χρεοκόπησε την οικονομία της Κύπρου! Μιλούν τώρα οι κυβερνώντες για ανάπτυξη και για κλείσιμο των κοινωνικών παντοπωλείων.
Οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην κοινωνική ανισότητα.
Δεν τους ενδιαφέρει αν το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Δεν τους ενδιαφέρει αν οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καρατομηθεί.
Οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται μόνο για τους λίγους, τους ημέτερους και προνομιούχους. Με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική που ακολουθούν διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών, διευρύνουν τις ανισότητες και επιτείνουν αντί να επιλύουν τα προβλήματα.
Ότι και να δηλώνουν οι κυβερνώντες, οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται, γιατί γνωρίζουν ότι τα λεγόμενά τους δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα προεδρικά «δεσμεύομαι» έχουν καταντήσει ανέκδοτο»

Στο ΑΚΕΛ απάντησε ο  Εκπρόσωπος  Τύπου του ΔΗΣΥ Πρ. Προδρόμου σημειώνοντας τα πιο κάτω:

«Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αντιδρά στη διαπίστωση ότι η κυπριακή οικονομία έχει περάσει από τη χρεοκοπία που ζήσαμε στην περίοδο 2011-13 σε συνεχόμενη εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη. Αλλά το θέμα δεν είναι τι ισχυρίζεται ο καθένας.

Τα επίσημα στοιχεία απαντούν στο ΑΚΕΛ: από το μέσο του 2011 και μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια είχαμε επτά συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Η οικονομία, η χώρα, οι εργαζόμενοι έπεφταν κάθε τρίμηνο και πιο κάτω. Με αποκορύφωμα το πρώτο τρίμηνο 2013 όταν το ΑΚΕΛ άφηνε την εξουσία, με την οικονομία να πέφτει κατά 5,3%.

Σήμερα, με τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, και αφού σύντομα αναχαιτίσαμε την πορεία χρεοκοπίας, έχουμε στα μέσα του 2017 το δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης της χώρας.

Στη σημερινή παρέμβασή του το ΑΚΕΛ κατακρίνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μιλώντας για φτώχεια. Ξεχνά όμως πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, το 2008, ο αριθμός των Κυπρίων με κίνδυνο να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν 180 χιλιάδες, αλλά εκτοξεύτηκε σε 240 χιλιάδες με το τέλος της διακυβέρνησής τους. Είχαν αυξήσει δηλαδή τον πληθυσμό που διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας κατά 33%! Ενώ έκτοτε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο αριθμός αυτός μειώνεται.

Ήταν βέβαια επόμενο οι πολιτικές του ΑΚΕΛ να προκαλέσουν τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα, αφού στα χρόνια τους η ανεργία εκτοξεύτηκε από 3,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε περισσότερο από 15%!

Σε εκείνα τα πέντε χρόνια με αλόγιστη δημοσιονομική πολιτική διπλασίασαν το δημόσιο χρέος και φόρτωσαν στους ώμους των Κύπριων πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων-φορολογούμενων πρόσθετα 7-8 δις.

Όταν όμως το ΑΚΕΛ κρίνει ότι η σημερινή διακυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τους “λίγους και προνομιούχους” και όχι για όλους, θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι πράγματι με την οικονομική διαχείριση τους επεφύλαξαν την ίδια μεταχείριση σε όλους: τους ζήμιωσαν και αφαίρεσαν εισοδήματα και πλούτο από όλους, μη προνομιούχους, λίγο προνομιούχους και προνομιούχους. Με δραματικά σοβαρές συνέπειες όμως για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αναγκάστηκαν να καταφεύγουν σε κοινωνικά παντοπωλεία για την ίδια την επιβίωσή τους.

Εμβληματικά την οικονομική διαχείριση του ΑΚΕΛ τη χαρακτήρισαν δυστυχώς η φτώχεια που συμβόλιζαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, ενώ σήμερα το χαρακτηριστικό της Κύπρου είναι μια ανθηρή οικονομία με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο σκοπός όμως σήμερα δεν είναι να κοιτάξουμε πίσω ούτε να καταγράψουμε το τι έγινε.

Σκοπός είναι να συνεχίσουμε με την επιταχυνόμενη αναπτυξιακή πορεία που διασφαλίζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη, να εξαλείψουμε ολοκληρωτικά και τις τελευταίες αρνητικές συνέπειες της κρίσης και της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια και σε συνθήκες ισορροπίας, να διευρύνουμε με όραμα τους ορίζοντες της οικονομίας μας.»

Με ανέκδοτα απαντά και η κυβέρνηση

«Ανέκδοτο για τον κυπριακό λαό είναι όταν το ΑΚΕΛ, που οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία, στα ελλείμματα, εκτός αγορών, στην ανεργία, σε βαθιά κρίση με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστειλε τον κόσμο στα κοινωνικά παντοπωλεία, μείωσε μισθούς και συντάξεις χωρίς να εξασφαλίσει συμφωνία στήριξης, να κατηγορεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

“Είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που επανέφερε την Κύπρο στον δρόμο της ανάπτυξης με 3,5% – από τις καλύτερες επιδόσεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη – επανέφερε τη χώρα στις αγορές, εδώ και πέντε χρόνια έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πλεονάσματα, έβγαλε την Κύπρο γρηγορότερα από το μνημόνιο που το ΑΚΕΛ την έριξε, μείωσε σημαντικά το ποσοστό ανεργίας, έκλεισε τα κοινωνικά παντοπωλεία αντικαθιστώντας τα με πραγματική κοινωνική πρόνοια με το ΕΕΕ”, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημειώνει πως “ανέκδοτο επίσης είναι να υπενθυμίζει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό ότι πρωτοστάτησε στη Βουλή για την καταψήφιση της σαφώς καλύτερης συμφωνίας που πέτυχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – υπό τις περιστάσεις στις οποίες παρέλαβε τη χώρα – στο Eurogroup, για φορολογία, για μια και μόνη φορά, όλων των καταθέσεων που θα ισούταν με 18 μήνες τόκους, με αποτέλεσμα να επέλθει πραγματικό κούρεμα και κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας”.

“Τέλος, ανέκδοτο ακούγεται στον κυπριακό λαό να υπόσχεται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αν εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Υπουργός του Δημήτρη Χριστόφια, κ. Σταύρος Μαλάς δεν θα υπουργοποιήσει στελέχη της πρώτης γραμμής του κόμματός του, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο”, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.»

Αλλη απάντηση ΑΚΕΛ
Εξάλλου ο  Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ,με νέα γραπτή ανακοίνωση του απάντησε στην κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ σημειώνοντας:

«Για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας απαντά στην κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, είπε τα εξής: «Στην καρδιά των προβλημάτων της Κύπρου βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας…. Λόγω της έλλειψης επαρκούς εποπτείας, επιτράπηκε στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες να εκτεθούν σε συσσωρευμένους κινδύνους. Ήταν τα προβλήματα σ’ αυτές τις τράπεζες που προκάλεσαν τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ύφεση και όχι το αντίθετο» (17 Απριλίου 2013).

Παρέμβαση Λιλλήκα

Σε παρέμβαση του για την αντιπαράθεση ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργο Λιλλήκας με γραπτή δήλωση του αναφέρει:

«Οι  πολίτες παρακολουθούν άναυδοι τους εκπροσώπους της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να ανταγωνίζονται  στην ανεκδοτολογία τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ για τα θέματα της οικονομίας.

Οι κύριοι υπαίτιοι της καταστροφής της οικονομίας του τόπου, αυτοί που έφεραν την τρόικα και αυτοί που με το κούρεμα την πολιτική λιτότητα και τα νομοσχέδια σε βάρος των δανειζόμενων βύθισαν την κοινωνία στη μιζέρια δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Τα επικοινωνιακά παιγνίδια και οι υψηλοί τόνοι δεν απαλλάσσουν ούτε τους μεν ούτε τους δε και πολύ περισσότερο δεν απαλλάσσουν  αυτούς που εξέλεξαν και κυβέρνησαν τόσο τον Δημήτρη Χριστόφια όσο και τον Νίκο Αναστασιάδη.
Απόδειξη οτι όλοι αποτελούν μέρος του προβλήματος και άρα δεν μπορούν να το επιλύσουν, είναι και οι τηλεοπτικοί καυγάδες ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για το ποιος ήταν ο πιο πιστός θεματοφύλακας των μνημονιακών νομοσχεδίων που μαζί ψήφιζαν

Ο λαός έχει κρίση και θα στείλει το μήνυμα του στον παλαιοκομματισμό τον ερχόμενο Φεβρουάριο,»καταλήγει ο Γ.Λιλλήκας.