Ομέρ Τσελίκ: «Η Τουρκία ζητά να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών»

Δεν είναι σωστή η διαπίστωση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ προσθέτοντας πως η Τουρκία ζητά να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η ΕΕ θέτει όρους. “Για το άνοιγμα των κεφαλαίων δεν γίνεται να τίθενται όροι, όροι τίθενται για το κλείσιμό τους”, είπε, ενώ επέκρινε και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Σιγκμάρ Γκαμπριέλ για δηλώσεις που φέρεται να έκανε.Unknown-3

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο κ. Τσελίκ αναφερόμενος στο Brexit είπε πως αυτό σημαίνει πως “η ΕΕ δεν είναι η παλιά ΕΕ”, ενώ επέκρινε και τη Γερμανία. “Είναι ανησυχητική η άνοδος των ρατσιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η στάση της Γερμανίας μπορεί να ενισχύσει τους ρατσιστές. Εμείς παρακολουθούμε σε τι μπορεί να μετατραπεί η ΕΕ. Στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης η Γερμανία έχει αρνητική στάση”, είπε.

Για τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Σικγκμάρ Γκαμπριέλ, ο κ.Τσελίκ είπε ότι γνωρίζει καλά τους Τούρκους και εκείνοι τον γνωρίζουν καλά. “Ο Γκαμπριέλ έκανε κάτι πολύ θλιβερό, ‘οι οπαδοί του Ερντογάν απειλούν τη σύζυγό μου’ είπε, βγήκε αυτό αργότερα από έναν Γερμανό πολίτη από το κόμμα του. Τέτοια συμπεριφορά δεν ταιριάζει στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία ούτε στο όραμα του Γκαμπριέλ.Αυτό που πρέπει να κάνει η Γερμανία με την Τουρκία είναι να χτίσουν γέφυρες”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι προτείνει στον Γκαμπριέλ να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις για αναστολή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι τον στεναχώρησε η δήλωση Γιούγκερ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ με μεγάλα βήματα. “Θέλουν να κλείσουν τα κεφάλαια με την επιρροή της νοτίου Κύπρου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Εμείς λέμε ελάτε να διαπραγματευτούμε. Να αναζητήσουμε λύση”, ανέφερε.