Kαταγγελίες ΣΥΚΑΛΑ:Το 54% των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου δεν εκπροσωπείται στο νέο Δ.Σ.

marketnews_wilbur_ross

Ο αμερικανός μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου Γ.Ροςς ο οποίος φέρεται να .είναι ένας εκ των πελατών του δικηγορικού γραφείου Ν.Αναστασιάδη

Το 54% των μετόχων της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και του συνόλου των Κυπρίων καταθετών, δεν εκπροσωπείται καθόλου στο ΔΣ της τράπεζας, καταγγέλλει με  ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Οπως σημειώνει, οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου επέλεξαν συνειδητά με την αρνητική ψήφο τους να εκδιώξουν από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι είναι και οι δικαιούχοι του 9,6% του κεφαλαίου της τράπεζας. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, επισημαίνει ο ΣΥΚΑΛΑ, είναι το γιατί να μην υπάρχει παρουσία στο ΔΣ πέραν του συνδυασμού του συνασπισμού.

Αναφέρει επίσης πως οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου εκπροσωπούν στο ΔΣ το 46% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 54% των μετόχων της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων και του συνόλου των Κυπρίων καταθετών, δεν εκπροσωπούνται καθόλου στο ΔΣ.

“Η πιο πάνω στάση των νέων μετόχων μας ανησυχεί αφού δεν είναι γνωστά τα κίνητρα τους”, σημειώνει ο σύνδεσμος και προσθέτει πως “εμείς θα παραμείνουμε αυστηροί κριτές των ενεργειών της τράπεζας και θα άρουμε την εμπιστοσύνη μας εάν κρίνουμε ότι οποιεσδήποτε επιπλέον ενέργειες συνεχίζουν να στρέφονται εναντίον της μειοψηφίας”.

Εξάλλου, ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει πως θεωρεί την Αρχή Εξυγίανσης ανεπαρκή να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία των καταθετών της Λαϊκής.

Επισημαίνει ακόμη πως “η συμπεριφορά και στάση της Αρχής Εξυγίανσης ήταν ό,τι χειρότερο για τα συμφέροντα της Λαϊκής Τράπεζας και των καταθετών της Λαϊκής.

Προσθέτει ότι ακόμα και στις αγωγές που κατατέθηκαν από την Αρχή Εξυγίανσης / Λαϊκή εναντίον προηγουμένων εκτελεστικών και μη στη Λαϊκή, “συνεχίζει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και πως σύγκρουση υπάρχει μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας (Τραπεζικού Επόπτη) και Αρχής Εξυγίανσης (θεματοφύλακα «δήθεν»), των περιουσιακών στοιχείων των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, με τις δύο αρχές να αποτελούνται από τα ίδια άτομα.”

“Δηλώνουμε σαφώς ότι θεωρούμε την Αρχή Εξυγίανσης ανεπαρκή να διαχειριστεί τα περιουσιακά μας στοιχεία, κάτι το οποίο τους ανατέθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συνεννόησης και αίρουμε την εμπιστοσύνη μας προς την ίδια την Αρχή”, καταλήγει ο ΣΥΚΑΛΑ.

ΑΚΕΛ :Καίρια ερωτήματα  για μέλη  του νέου Δ.Σ.

Το ΑΚΕΛ με (χθεσινή) ανακοίνωση του αναφέρεται  στις  εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας ότι ότι πρόκειται για νέα εποχή με την Τράπεζα Κύπρου στα χέρια των ξένων.

Παραθέτει εξάλλου σειρά ερωτημάτων, όπως κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες που φέρουν ομάδα μελών του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη και γιατί αποκλείστηκαν από το ΔΣ οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων.

Επίσης διερωτάται πώς βρέθηκε στο ΔΣ άτομο το οποίο με βάση την έκθεση της «Άλβαρεζ και Μάρσιαλ» κατηγορείται για διαγραφή στοιχείων από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και για ενεργό συμμετοχή στην αγορά ελληνικών ομολόγων και αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που φέρουν την Κυβέρνηση να υποσχέθηκε στον κ. Wilbur Ross ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για να τους διευκολύνει με την εφαρμογή των εκποιήσεων.

«Αναμένουμε από το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου  καταλήγει το ΑΚΕΛ, ότι θα προσανατολιστεί σε πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τους την ανάπτυξη, την στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, την μείωση των επιτοκίων, τον περιορισμό των ΜΕΔ και την αναδιάρθρωση των δανείων του απλού κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.

**