Συνέχιση των προσπαθειών για λύση ζητούν ΑΚΕΛ και ΡΤΚ

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ του κόμματος `Αντρο Κυπριανού, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του Ρεπουμπλικανού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), στα κατεχόμενα όπου είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον ηγέτη του Τουφάν Ερχιουρμάν.imagew-1.aspx

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως είχαν μια πάρα πολύ παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση και εξέφρασε την κοινή ανησυχία των δυο κομμάτων “για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην κοινή μας πατρίδα μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα”.

“Υπάρχει από τη μια ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε εξελίξεις αρνητικότατες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό αλλά και από την άλλη να διολισθήσουμε σε εξελίξεις, οι οποίες θα οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση στο νησί μας”, ανέφερε.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις με τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα, τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες θέλουν και επιδιώκουν όπως και εμείς τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της κοινής μας πατρίδας “για να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω”.

“Παρ’ όλες τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση ζωντανής της ελπίδας για λύση στο Κυπριακό. Και είναι κοινή η επιθυμία και του ΑΚΕΛ και του ΡΤΚ να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης μέσα στα πλαίσια των συμφωνημένων αρχών”, ανέφερε.

Εξέφρασε ικανοποίηση “γιατί για το ΡΤΚ η λύση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη προτεραιότητα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Τουφάν αλλά και το ΡΤΚ γιατί υπερασπίζονται με σθένος την επίτευξη λύσης στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το ΡΤΚ έχει εκδώσει και σχετική ανακοίνωση για το θέμα του προσκυνήματος στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Μόρφου”.

“Θέλω να τους ευχαριστήσω και γι` αυτό γιατί θεωρώ ότι είναι τέτοιες ενέργειες που στέλλουν το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε αγωνιζόμενοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης όπως καθορίζεται από το πλαίσιο του ΟΗΕ”, ανέφερε.

Επανέλαβε ότι “το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με την ιδέα της παραμονής του υφιστάμενου στάτους κβο. Εγκυμονούνται διάφοροι κίνδυνοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μαζί με όλες τις δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή και  την τουρκοκυπριακή κοινότητα που επιθυμούν και επιδιώκουν πραγματικά τη λύση να επανενώσουμε το νησί μας”.

Πρόσθεσε πως θα ξανασυναντηθούν με την ηγεσία του ΡΤΚ  “για να συζητήσουμε τα περαιτέρω βήματα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερχιουρμάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική και ωφέλιμη”.

Είπε πως τα δυο κόμματα, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν εργαστεί, έχουν παλέψει για τη λύση και επανένωση του τόπου, νιώθουν μεγάλη ανησυχία και για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, αλλά και για τις εξελίξεις που ακολούθησαν αυτή την αποτυχία.

“Δυστυχώς συνεχίζουμε να ζούμε κάποιες αρνητικές εξελίξεις σε μια περίοδο μάλιστα που θα έπρεπε να συνεχίζουν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού”, είπε.

Σημείωσε πως “δυστυχώς ζούμε αρνητικές εξελίξεις, όπως το ότι σταμάτησαν οι εργασίες της ad hoc Επιτροπής που αφορά την εναρμόνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Πρόσθεσε παράλληλα πως “παρακολουθούμε με μεγάλη εκτίμηση την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να μεταφέρει μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα”.

Είπε πως η μόνη εφικτή οδός για την επίλυση του Κυπριακού όπως αναφέρεται και στις αποφάσεις του ΡΤΚ είναι “η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, μια λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών”, για να προσθέσει πως αυτή τη θέση τη συμμερίζεται και το ΑΚΕΛ.

Όσον αφορά τη λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, είπε πως “εμείς ως ένα αριστερό κόμμα θεωρήσαμε ότι το να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η λειτουργία είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό το λόγο εμείς ως ένα αριστερό κόμμα θα έπρεπε να το καταγγείλουμε και να το κατακρίνουμε”.

Είπε πως μετέφεραν ακόμη τους προβληματισμούς τους για κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι όπως οι αθλητές που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς οργανώσεις και οι Τουρκοκύπριοι “που έχουν κάνει μεικτούς γάμους και δεν μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους ιθαγένεια της Δημοκρατίας”.