Κυβέρνηση:Αντικρουόμενη η κριτική της αντιπολίτευσης στο κυπριακό

Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις και απαιτεί τη σοβαρότητα με την οποίαν διαπραγματευτήκαμε αυτά τα χρόνια, που έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για «συγκρουόμενη» κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης.imagew-1.aspx

Σχολιάζοντας, από το Δωρό της Επαρχίας Λεμεσού, δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως η κριτική της αντιπολίτευσης είναι συγκρουόμενη, καθώς «από κάποιους κατηγορούμαστε ότι τα έχουμε δώσει όλα, από κάποιους ότι δεν δώσαμε αυτά που έπρεπε να δώσουμε για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού».

«Το Κυπριακό απαιτεί σοβαρότητα και αυτή η σοβαρότητα με την οποίαν διαπραγματευτήκαμε αυτά τα χρόνια έχει φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει», είπε και υπέδειξε ότι «πρώτη φορά από το 1976, που υπάρχουν διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αναδείξαμε το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και ο ίδιος ο ΓΓ των Η.Ε. δημόσια ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα σε αυτό το κεφάλαιο».

Επίσης, συνέχισε, «για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών επί συγκεκριμένου πλαισίου, επί συγκεκριμένων ορίων, για πρώτη φορά έχουμε την εμπλοκή διεθνών οικονομικών οργανισμών έτσι ώστε η οικονομική πτυχή της λύσης, που ανησυχεί τον κυπριακό λαό, να αντιμετωπιστεί και για πρώτη φορά είχαμε εμπλοκή της ΕΕ σε αυτό το επίπεδο, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη λύση να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Διαμήνυσε πως η Κυβέρνηση έχει πολλά τα οποία έχει επιτύχει «γιατί ακριβώς υπήρχε μια συγκροτημένη και πολύ συγκεκριμένη στρατηγική σε συνδυασμό με όλες εκείνες τις κινήσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, που έχουν αναβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδα που δεν ήταν ποτέ προηγουμένως».

Σχολιάζοντας δε αναφορές του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου και του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, πως στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καταγράφονται επικίνδυνες υποχωρήσεις από τον ΠτΔ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως «αν κάποιοι ανησυχούν επειδή οι χειρισμοί του Προέδρου έχουν αναδείξει τη σημασία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, να αποταθούν στον κυπριακό λαό».

«Να μας πουν πότε προηγουμένως συζητήθηκε αυτό το κεφάλαιο, πότε φέραμε την Τουρκία να καθίσει με την Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και υπογράμμισε πως η στρατηγική που ανέδειξε το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ήταν προϊόν μιας πολύ συντονισμένης προσέγγισης και τακτικής με την Ελληνική Κυβέρνηση «και έφερε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία ο κυπριακός λαός γνωρίζει».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου για την μη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επιστολές τους για τα έγγραφα των συνομιλιών, δήλωσε πως «κάποιοι ελλείψει θεμάτων για να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο θέμα προσφέρεται για αξιοποίηση και για να ασκηθεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Λέγοντας πως το θέμα έχει εξαντληθεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «ήταν απόλυτα ενήμεροι, γνωρίζουν πολύ περισσότερα, όπως και ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δημόσια δηλώνει, για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά» και υπενθύμισε ότι έγιναν δυο συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου στο Κραν Μοντανά «ακριβώς για να ενημερώνονται».

Την ίδια ώρα, ο κ.Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε «πως μπορείς να ασκείς καθημερινά κριτική για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και την ίδια στιγμή να δηλώνεις πως δεν είσαι ενήμερος για το τι συζητήθηκε, για τις εξελίξεις» και συμπλήρωσε «δεν συμβαδίζουν αυτά τα δυο».

Σχολιάζοντας αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να δείχνει πως υπάρχει αντιπολίτευση που προτιμά και αντιπολίτευση που τον ενοχλεί, απάντησε πως «δεν υπάρχει αντιπολίτευση που είτε τον ευνοεί είτε που τον ενοχλεί».

Εμείς, συνέχισε, είμαστε εδώ, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και οφείλουμε, όπως ασκούν οι ίδιοι κριτική καθημερινά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απαντούμε και μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών μας, απαντούμε προς όλες τις κατευθύνσεις.