Πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ζήτησαν σύγκληση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

 

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα τα ξημερώματα, αυτή τη φορά πάνω από την Ιαπωνία, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, σε μια ιδιαίτερα επιθετική δοκιμαστική κίνηση που ταράζει μια ήδη ανήσυχη περιοχή.piraulos3-630_0

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς (Hwasong-12), ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ.», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάστηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε παραπλέοντα πλοία.

Ωστόσο, για τον Νοτιοκορεάτη αναλυτή Kim Dong-yub, υπάρχει το ενδεχόμενο ο πύραυλος να είναι Musudan, με πιθανή εμβέλεια 3.500 χιλιομέτρων (2.180 μίλια), ή Pukguksong-2, βλήμα στερεού καυσίμου που μπορεί να καεί πιο γρήγορα και πιο κρυφά από τα όπλα που χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ζήτησαν σύγκληση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, είναι έτοιμη να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων και θα απαιτήσει έντονα την εντατικοποίηση των πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία θα είναι έτοιμη να «ανταποκριθεί σε όλες τις καταστάσεις», στο πλαίσιο της διμερούς συμμαχίας με τις ΗΠΑ, για να προστατεύσει την ασφάλεια των ανθρώπων, πρόσθεσε και γνωστοποίησε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στην Πιονγιάνγκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap μεταδίδει ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Δηλώσεις έκανε και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση μέρος της τακτικής διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας,

«Έχουμε δει αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς των βορειοκορεατικών καθεστώτων εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυξάνουν την προκλητική συμπεριφορά και φτάνουν σε ένα σημείο όπου κάθονται και διαπραγματεύονται», σημείωσε επίσης.

Όσο για το αν αποτελεί πράξη πολέμου, είπε ότι «αυτό είναι ένα ερώτημα που καλείται η Ιαπωνία να αποφασίσει».

Οι κάτοικοι του Χοκαΐντο ειδοποιήθηκαν μέσω J-Alert στα κινητά τους, με δυνατούς συναγερμούς αλλά και με και ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους καλούσε να παραμείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκτελεί αυτόματη φωνή, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις στα μεγάφωνα της περιοχής.

Ο Hironori Matsuura, υπάλληλος της παράκτιας πόλης Έρμιμο, δήλωσε ότι ο συναγερμός του τηλεφώνου δούλεψε αλλά όχι τα 50 ηχεία στην πόλη. Η πόλη, η οποία έχει περίπου 4.800 κατοίκους, ελέγχει τι συνέβη με τις δυσλειτουργίες του συστήματος.