Απορρίπτεται το «κυπριακό μοντέλο» ως λύση στο Κόσσοβο

Έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις έχει προκαλέσει στην Σερβία η πρόταση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάσιτς, περί διαίρεσης του Κοσόβου. Σε δηλώσεις του την Κυριακή  στη δημόσια τηλεόραση, RTS, αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση που είχε εκφράσει περί «διαχωρισμού του Κοσόβου ως μόνης μόνιμης λύσης για την αιώνια διαμάχη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών.aleksantar-voutsits-171kipriako-montelo-eimaste-emeis-ellines-tourkoi187

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κυπριακό μοντέλο στο Κόσσοβο και τα Μετόχια είπε ότι ο λαός βρίσκει ενδιαφέροντα τα μοντέλα του τύπου – των δύο Γερμανιών, του Κυπριακού μοντέλου και του Ισραηλινο-Ιρδανικού»,  γράφει το δημοσίευμα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις περι «κυπριακού μοντέλου » για λύση Δ.Δ.Ο δήλωσε ότι παρόλο που χαιρετίζει όλες τις προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, ανέφερε ωστοσο πρέπει να έχουμε κατά νου ότι χρειαζόμαστε μια λύση όχι ιδέες όπως το «Κυπριακό πρότυπο» δηλαδή «Παγωμένες Συγκρούσεις» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Σερβία θα προχωρήσει μόνο στις συνταγματικές αλλαγές, εάν υπάρξει ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Η αναφορά του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγινε σχετικά με ερώτηση δημοσιογράφου για το κυπριακό μοντέλο στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ή ακόμη αν θα μπορούσε να  βρεθεί μια φόρμουλα με μοντέλα του τύπου των δύο Γερμανικών ή το Ισραηλινο-Ιορδανικό μοντέλο.
Μάλιστα στην αναφορά περί του ‘κυπριακού μοντέλου’, ο Βούτσιτς ρώτησε «εμείς τι είμαστε οι Έλληνες ή οι Τούρκοι;» προσπαθώντας να διευκρινίσει τη θέση της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.
«Μπορεί σε κάποιον να αρέσει σαν ιδέα, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για το λαό μας και την περιοχή μας,  και ότι προσπαθούμε να λύσουμε το ζήτημα του Κοσσόβου και των Μετοχίων, μπορούμε, εάν όχι, μένουμε στο καθεστώς που ήταν, που εγώ την χαρακτηρίζω ως μια κατεψυγμένη σύγκρουση, ανεπίλυτη ή οτιδήποτε άλλο».

Επεσήμανε, όμως, ότι έχει «παγώσει»- μπορεί επίσης να αποψυχθεί.
Σχολιάζοντας  προτάσεις για μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της αποστολής των  Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, επεσήμανε ότι  η Σερβία πιστεύει στην αντικειμενικότητα και την ουδετερότητα του καθεστώτος της παγκόσμιας οργάνωσης.
«Θα αγωνισθούμε, είπε ο Βούτσιτς, να  προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση.

Οι δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ

Ο Σέρβος υπουργός  Εξωτερικών ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάσιτς, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, RTS, αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση που είχε εκφράσει περί «διαχωρισμού του Κοσόβου ως μόνης μόνιμης λύσης για την αιώνια διαμάχη μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών». Εκτίμησε ότι η εισήγησή του αποτελεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των εξής δύο ακραίων απόψεων: Αφενός ότι το Κόσοβο είναι ολόκληρο σερβικό και αφετέρου ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο και ότι η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα. «Και στις δύο περιπτώσεις, η Σερβία χάνει, καθώς η πρώτη σημαίνει έναν νέο πόλεμο, τον οποίο δεν μπορούμε να κερδίσουμε, ενώ η δεύτερη σημαίνει ότι χάσαμε το Κόσοβο. Εγώ προσπαθώ να εισηγηθώ μια μόνιμη λύση, που βασίζεται σε συμβιβασμό μεταξύ του ιστορικού και του εθνικού δικαίου και προβλέπει το διαχωρισμό σε αυτό που είναι σερβικό και αυτό που είναι αλβανικό». Τόνισε ότι η πρότασή του δεν προβλέπει άσκηση βίας, αλλά επίτευξη συμφωνίας, και προσέθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν μόνιμα τα αίτια του πολέμου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών». Ανέφερε επίσης ότι «μια μόνιμη λύση για το Κόσοβο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη Σερβία» και υπογράμμισε ότι «το Κόσοβο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ο Σέρβος πολιτικός από το Κόσοβο και πρόεδρος του κόμματος SDP, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι η πρόταση περί διαχωρισμού του Κοσόβου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, είναι μια λύση που μπορεί να φαίνεται καλή μόνο στο χάρτη, αλλά στην πράξη θα σήμαινε την αναγνώριση από τη Σερβία ενός τμήματος του Κοσόβου, στο οποίο βρίσκεται ό,τι σημαντικό υπάρχει για τη σερβική ταυτότητα. Πρότεινε επίσης την υιοθέτηση του «κυπριακού μοντέλου» ως λύση στο Κόσοβο, καθώς η κατάσταση είναι παρόμοια. Η παρούσα κατάσταση, είπε, δεν είναι τελική και οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μπορούν να κρατήσουν 15 – 20 χρόνια, χωρίς να έχει λυθεί τίποτα, καθώς ο καθένας παραμένει στις θέσεις του.