Ποτέ χωρίς την κόρη της

news-italy-fine-islamic-veil Σε δίκη η Ολλανδή έφηβη που πήγε στη Συρία

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα « Ποτέ χωρίς την κόρη μου » θυμίζει η ιστορία μιας Ολλανδής έφηβη; η οποία ταξίδεψε στη Συρία για να συναντηθεί με τον τζιχαντιστή φίλο της αλλά η μητέρα της έφτασε ως το άντρο των τζιχαντιστών και την πήρε πίσω.

Η Ολλανδή έφηβη που βοηθήθηκε από τη μητέρα της να επιστρέψει στην πατρίδα της από τη Συρία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο ως ύποπτη για τρομοκρατική δράση και απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Η 19χρονη Αίσα, της οποίας το επίσημο μικρό όνομα είναι Στερλίνα, συνελήφθη την Τετάρτη κατά την επιστροφή της στη χώρα, δήλωσε η Ανμαρί Κεμπ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μάαστριχτ, όπου κατοικεί η οικογένεια.Η Αίσα που πρόσφατα ασπάστηκε το Ισλάμ, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη συριακή πόλη Ράκα, προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, για να παντρευτεί εκεί έναν τζιχαντιστή.Η μητέρα της Μονίκ, η οποία τη βοήθησε να επαναπατριστεί, δεν είναι ύποπτη.

Η Αίσα συμπεριλαμβάνεται στο μικρό αριθμό των ευρωπαίων εφήβων κοριτσιών και γυναικών που ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ τους τελευταίους μήνες. Ορισμένες πιστεύεται ότι έκαναν το ταξίδι αυτό για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, παντρεύτηκαν μαχητές, ανάμεσά τους αυτούς που πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών θα καθορίσει το χρόνο κράτησης της Αίσα.Η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο παράταση της προφυλάκισης της Αίσα κατά την εξέταση των στοιχείων της υπόθεσής της.

Δημόσια ακρόαση αναμένεται σε τρεις μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του δικαστηρίου στο BBC.

Σε αυτό το διάστημα η Αίσα θα απαγορεύεται να μιλά σε μέλη της οικογένειάς της, εκτός από τη μητέρα της, καθώς και στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η Αίσα είχε φύγει από την Ολλανδία τον περασμένο Φεβρουάριο για να πάει να παντρευτεί τον Ομάρ Γιλμάζ, Ολλανδό τουρκικής καταγωγής ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στον ολλανδικό στρατό.

Η Αίσα είχε δει αρχικά τον Ομάρ στην τηλεόραση και στη συνέχεια επικοινωνούσε μαζί του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιλμάζ δηλώνει ότι απασχολείται μερικώς σε ανθρωπιστική οργάνωση, είναι εκπαιδευτής και μαχητής, παρότι δεν είναι γνωστό ακριβώς στις τάξεις ποιας οργάνωσης πολεμά.

Είναι ένας από τους 130 Ολλανδούς που έφυγαν από τη χώρα τους για να πάνε να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές και από τους οποίους 30 επέστρεψαν και 14 σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Μονίκ μόλις έλαβε έκκληση για βοήθεια από την κόρη της ταξίδεψε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας –κατά παράβαση της σύστασης της ολλανδικής κυβέρνησης– προκειμένου να τη διασώσει και να τη φέρει πίσω.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν η Μονίκ εισήλθε στη Συρία ή συνάντησε την κόρη της στα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Algemeenm Dagblad (AD), η Αίσα φέρεται να ζήτησε από τη μητέρα της να τη βοηθήσει να γυρίσει στο σπίτι μετά την αποτυχία του γάμου της.

Η Μονίκ φέρεται να διέσχισε τα συριακά σύνορα και να συνάντησε την κόρη της στη Ράκα και από εκεί να επέστρεψαν μαζί στην Ολλανδία μέσω Τουρκίας, προσθέτει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης είναι πολύ ασαφείς.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Ρότζερ Ρος, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο L1 χθες βράδυ, η Μονίκ “ουδέποτε πάτησε το πόδι της στη Συρία”.

Η Μονίκ φέρεται να συνάντησε την κόρη της στα σύνορα, άφησε να εννοηθεί ο Ρος τονίζοντας ότι η εισαγγελία εξετάζει επίσης τη “διαδρομή” που ακολούθησε η Μονίκ.