Ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην λειτουργών της Αρχής Λιμένων

Το ΔΗΚΟ αναστέλλει τη συμμετοχή του Γ.Λακοτρύπη στο Ε.Γ. μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης


Με δεδομένη την έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος Γιάννου Λακκοτρύπη, ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και η Γραμματεία του Κόμματος αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή της συμμετοχής του κ. Λακκοτρύπη στα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης.doc20150320-1233172-limani-lemesoy2

 Η απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ λήφθηκε ύστερα από την ποινική δίωξη που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον του τέως διευθυντή του λιμανιού Λεμεσού και στελέχους της Αρχής Λιμένων κ. Γιώργου Πούρου ο οποίος εργοδοτήθηκε ως διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας (του λιμανιού Λεμεσού) Eurogate και του πρώην Λιμενάρχη Λάρνακας και Βασιλικού κ. Γιάννη Λακκοτρύπη, ο οποίος εργοδοτήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας VTS Vasiliko Terminal Services.

Οι καταγγελίες υπεβλήθησαν στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος τις διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε οδηγίες να διερευνηθούν. Πρόσφατα η διερεύνηση ολοκληρώθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι δικαιολογείται η ποινική δίωξη των δύο για παράβαση της νομοθεσίας «περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2007 (114(I)/2007)».Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «κάθε πρόσωπο που έχει υπηρετήσει ως κρατικός αξιωματούχος ή ως υπάλληλος του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και έχει με οποιονδήποτε τρόπο αφυπηρετήσει ή τερματίσει την υπηρεσία ή τη θητεία του, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή για την πρόθεσή του να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία σε συγκεκριμένο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα εντός των πρώτων δύο ετών από την ημερομηνία αφυπηρέτησης ή τερματισμού της υπηρεσίας ή της θητείας του».

Οι δύο φέρονται να μην ζήτησαν και κατ’ επέκταση να μην έλαβαν την άδεια της Ανεξάρτητης Αρχής. Η νομοθεσία προνοεί ότι «απαγορεύεται η ανάληψη εργασίας μόνο για την περίοδο των δύο ετών από την ημέρα αποχώρησης ή αφυπηρέτησης του αιτητή».

Προνοεί επίσης, ότι «πρόσωπο που παραλείπει να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή, σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 5, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες λίρες Κύπρου (€8.500) ή σε φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ειδικά με το θέμα του τέως διευθυντή του λιμανιού της Λεμεσού, ο Γενικός Ελεγκτής διαβίβασε στο Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σύμφωνα με την οποία ενόσω βρισκόταν σε υπηρεσία στην Αρχή Λιμένων συμμετέσχε και σε συνεδριάσεις με τη Γιούρογκεϊτ, δηλαδή τον μελλοντικό του εργοδότη. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Πούρος δεν αφυπηρέτησε κανονικά από την Αρχή Λιμένων αλλά έλαβε «πακέτο» δικαιωμάτων κατά την αποχώρησή του.

Ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν και το κατά πόσον ο κ. Πούρος διαδραμάτισε  ενεργό ρόλο στις επαφές με τη Γιούρογκεϊτ, αλλά και αν με βάση τη νομοθεσία εδικαιούτο να εργοδοτηθεί αμέσως μετά την αποχώρησή του από το Δημόσιο ή αν θα έπρεπε να αναμένει δύο χρόνια για να εργοδοτηθεί.