Λίστα επιμολυσμένων τροφίμων με παρασιτοκτόνο θα δώσει η Γαλλία

Δεν είναι μόνο τα αυγά, ούτε το κρέας, είναι και άλλα προϊόντα τα οποία επηρεάζονται από το σκάνδαλο με τη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil. Πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται τα αυγά και τα παράγωγα του κρέατος από το κοτόπουλο, τα οποία επίσης μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από το παρασιτοκτόνο.eggs-scandal

Μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη ενός ακόμη επεισοδίου στο διατροφικό σκάνδαλο που έχει επεκταθεί σε πάνω από 17 χώρες, ότι δηλαδή στο Βέλγιο  το κρέας από κοτόπουλα που πιθανότατα είχαν επιμολυνθεί από το fipronil εξαγόταν κατά κόρον στην Αφρική, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με όλα τα προϊόντα που σε κάποιο βαθμό ενδέχεται να περιέχουν ίχνη του παρασιτοκτόνου.

Προϊόντα, δηλαδή, που μπορεί να παρασκευάστηκαν με τα μολυσμένα αυγά.

Ο Στεφάν Τραβέρ, υπουργός Γεωργίας, δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες, αφότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις, θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των προϊόντων αυτών».

Και διευκρίνισε: «Μάρκες, παρτίδες, ημερομηνίες παραγωγής και λήξης».

Μάλιστα, κάλεσε και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να ενημερώσουν και οι ίδιες τους καταναλωτές διευκρινίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το γαλλικό δημόσιο θα τις υποχρεώσει να το κάνουν.

Τόνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν έχουν επιμολυνθεί κάποια τρόφιμα με το παρασιτοκτόνο, λόγω των αυγών, οι ποσότητες που θα περιλαμβάνουν πιθανότατα να βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο που να τα καθιστούν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Οι ενώσεις καταναλωτών στη Γαλλία έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες βρίσκονται στο σκοτάδι στο ζήτημα αυτό.

Καλούν τις γαλλικές αρχές να ενημερώσουν τους καταναλωτές με πλήρη διαφάνεια, καθώς όπως λένε «έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα μολυσμένα αυγά έχουν καταναλωθεί με πολλούς τρόπους και για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Διεύθυνσης Τροφίμων της Γαλλίας, Φανί Μολέν, «οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν, ακόμη και αν δεν διατρέχουν κίνδυνο».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «θύματα» του σκανδάλου δεν είναι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις.

Τοξικά αυγά και στην Ουγγαρία

Στο μεταξύ η  Ουγγαρία αποτελεί την 17η χώρα που πλήττεται από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, με το επικίνδυνο εντομοκτόνο Fipronil. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, τα μολυσμένα αυγά που εισήγαγε μία ουγγρική εταιρεία από τη Γερμανία, αποσύρθηκαν από την αγορά αγροτικών πρώτων υλών.

«Η ουγγρική εταιρεία προμήθευε εστιατόρια» επισήμανε η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ουγγαρίας, που διευκρίνισε ότι οι πελάτες της εταιρείας έχουν ενημερωθεί σχετικά με την απόσυρση των προϊόντων.

Σημειώνεται πως από τις χώρες που έχουν πληγεί, μόνο οι δύο (η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ) δεν είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές των χωρών αυτών εμφανίζονται καθησυχαστικές, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία προς τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως το Fipronil χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, και η χρήση του απαγορεύεται στα ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα στην Ε.Ε.