Σιέρα Λεόνε:Ολόκληρες κοινότητες έχουν αφανιστεί κάτω από τη λάσπη

Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 3.000 έμειναν άστεγοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην Φριτάουν, όπου σπίτια βυθίστηκαν στις λάσπες και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Σιέρα Λεόνε.leone

Όπως ανέφεραν τα μέλη των ομάδων διάσωσης, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί σχεδόν 400 σοροί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Σένεχ Ντουμπούγια, τουλάχιστον 500 σοροί θα ανασυρθούν από τα συντρίμμια, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται.

«Είναι πιθανό να έχουμε εκατοντάδες νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια», είπε αρχικά από τον τόπο της καταστροφής ο αντιπρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Φο, που δήλωσε συντετριμμένος. Οι αρχές αργότερα μίλησαν για τουλάχιστον 600 αγνοουμένους.

Ο Βίκτορ Φο εξήγησε ότι στη συνοικία Ρίτζεντ υπήρχαν πολλά κτίρια αυθαίρετα που στέγαζαν δεκάδες οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, έκανε έκκληση για βοήθεια.

Όπως είπε «η κατάσταση μας έχει ξεπεράσει. Ολόκληρες κοινότητες έχουν αφανιστεί».

Μια πλαγιά στη συνοικία Ρίτζεντ σε ορεινή πόλη 15 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας κατέρρευσε καταπλακώνοντας σπίτια και αφήνοντας παγιδευμένους εκατοντάδες ανθρώπους. Για «ντόμινο» περίπου δύο μιλιών μίλησε επικεφαλής της οργάνωσης Street Child.Συγγενείς των νεκρών μετέφεραν τα πτώματα από δύο συνοικίες, που επλήγησαν και έχουν σκεπαστεί από τόνους λάσπης, ενώ άλλοι συνεχίζουν να ψάχνουν μέσα στα ερείπια για τους αγνοουμένους.

Ανατριχιαστική είναι η δήλωση ενός εργαζόμενου στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Κόνοτ της Φριτάουν, όπου έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 180 σοροί. «Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους τους νεκρούς», είπε.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά στον τραγικό του απολογισμό ο Ερυθρός Σταυρός μίλησε για 312 άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και αρκετά παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε επίσης τον φόβο να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως χολέρα και τυφοειδής πυρετός, λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται έπειτα από τέτοια φαινόμενα.

Μία γυναίκα δήλωσε ότι τα τρία παιδιά και ο σύζυγός της ξύπνησαν τα ξημερώματα από τη βροχή που χτυπούσε στο σπίτι τους, το οποίο είχε βυθιστεί στο νερό. Κατάφεραν να γλιτώσουν ανεβαίνοντας στην οροφή. «Έχουμε χάσει τα πάντα» τόνισε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο.