Ελλάδα:Αγώνας για περιορισμό των πύρινων μετώπων

Σε… νυχτερινό μαραθώνιο επιδίδονται οι πυροσβέστες στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου Αττικής, προκειμένου να οριοθετήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει δασική περιοχή και να απειλεί με επέκταση σε κοντινούς οικισμούς και στο οδικό δίκτυο. Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης προβλέπεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι άνεμοι, οι οποίοι εξασθένησαν από αργά το απόγευμα της Τρίτης, επιτρέποντας στις δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.fotia-1

Η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην οποία προέβη στις 19:15 το βράδυ της Τρίτης, απέφυγε να εκφράσει μία αισιόδοξη προοπτική για την πυρκαγιά στην Αττική, η οποία -όπως σημείωσε- δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου-Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια-νοτιοδυτικά.

Χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως «εξαιρετικά δύσκολη» που αναπτύσσεται «πολύ γρήγορα και μεγάλη ένταση», επικουρούμενη από την αλλαγή του ανέμου και που εξελίσσεται σε ιδιαίτερη -από πλευράς επικινδυνότητας- περιοχή, μεικτής ζώνης (δασική έκταση και οικισμοί). Ανέφερε πως επί τόπου επιχειρούν 210 πυροσβέστες, 80 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρο, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες, 11 μηχανήματα έργου, 100 στρατιώτες με 4 μηχανήματα στρατού. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά (για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά) και μέχρι να πέσει η νύχτα, 5 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Η Γαλλία είπε «όχι»

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για διεθνή συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (IRCC), ζητώντας εναέρια μέσα και ειδικότερα 2 ζεύγη αεροσκαφών CL-415. Ωστόσο η Γαλλία απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη τα δικά της πύρινα μέτωπα.  Αντίθετα, η Κύπρος προσφέρθηκε να στείλει 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή και σύλληψη ενός υπόπτου, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή της Πάρνηθας, έχοντας πάνω του υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Ο ύποπτος εξετάζεται και για προηγούμενες πυρκαγιές στην περιοχή. Ο προσαχθείς φέρεται να είναι 63 χρόνων και να είχε στην κατοχή του στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά.

Επίσης, ένας αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός ενεργοποιημένος κατά το ήμισυ, εντοπίστηκε στην περιοχή Κέδρος στη Σάμο. Ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί, σε πρανές οδού πλησίον δασικής έκτασης.

Απειλητική η πυρκαγιά στην Αττική

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα των πύρινων μετώπων, το βράδυ της Τρίτης, καθώς η εξασθένιση των ανέμων επέτρεψε στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν την επέκτασή της, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα, υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες στην περιοχή Σαλαμίδι, ενώ οι ισχυροί άνεμοι ώθησαν την πυρκαγιά προς την εθνική οδό και υπό απειλή βρέθηκε η Μονή Χρυσοπηγής.

Οι φλόγες προσέγγισαν επικίνδυνα τα περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή και όπως είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, δόθηκε οδηγία (από τους τοπικούς φορείς) εκκένωσης των σπιτιών. Τρεις οικογένειες σφράγισαν και αποχώρησαν από τα σπίτια τους με τη δική τους θέληση. Δεν είχε δοθεί επίσημη οδηγία εκκένωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο καθησυχαστικός για την εξέλιξη της πυρκαγιάς εμφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως αν και το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο (το εκτίμησε περίπου στα 5 χλμ.), κατορθώθηκε να ελεγχθεί η επέκταση της πυρκαγιάς προς Μαλακάσα και προς την εθνική οδό. Αν και οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει, παραμένουν ενεργοί και μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν νέες αναζωπυρώσεις και πύρινα μέτωπα, σημείωσε.Μεγάλες φωτιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει και η φωτιά στο Νομό Ηλείας, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.10 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε αγροτοδασική έκταση. Η φωτιά ήταν σε ύφεση το πρωί της Τρίτης, ωστόσο οι άνεμοι δεν ήταν βοηθητικοί, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση και νέο μέτωπο σε δύσβατη περιοχή, όπου μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια μέσα.

Η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό Περιστέρι, με τις αρχές να εξετάζουν την εκκένωση του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας απειλεί την κοινότητα Περιστέρι και πήραμε απόφαση να προχωρήσουμε στην εκκένωση του χωριού… Θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον». Όσον αφορά στη φωτιά, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «για περίπου μιάμιση ώρα, το μεσημέρι, είχαν φύγει τα εναέρια μέσα και τότε είχαμε αναζωπύρωση της φωτιάς, η οποία πέρασε την αντιπυρική ζώνη».

Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

Αναφορικά με τη Ζάκυνθο –που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- και την πυρκαγιά στον Κοιλιωμένο, μαίνονται δύο μέτωπα: ένα στα όρια του χωριού με τον Αγαλά, μετά από αναζωπύρωση και ένα στον ορεινή έκταση «Στανίλου», σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βράδυ της Τρίτης, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι φλόγες κατευθύνονται προς τα σπίτια και «αν συνεχίσει με αυτή τη ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό».

Τελική επίθεση σήμερα

Στην Αεροπορική Βάση Πυρόσβεσης στην Ελευσίνα είχαν σύσκεψη, το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τους επικεφαλής της υπηρεσίας. Ο κ. Τόσκας αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των αεροπλάνων που πετούν καθημερινά, σχεδόν ασταμάτητα, πάνω από τις εστίες των πυρκαγιών για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης που συντηρεί τα αεροσκάφη, χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά τους και στις μεταφορές και στην αεροπυρόσβεση.

«Είναι τεράστια η προσφορά σας στην Πατρίδα, την Πολιτεία και την κοινωνία. Κρατάτε αυτά τα αεροπλάνα, εκ των οποίων πολλά είναι παλιά, σε καλή κατάσταση για να πετούν και να εκτελούν την αποστολή τους όποτε χρειάζεται» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ευχαρίστησε τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό γιατί «όλη τη μέρα, με πολύ δουλειά και πολύ κούραση τα δικά σας αεροπλάνα πετάνε πάνω από τις φωτιές», σημειώνοντας πως το Καλοκαίρι, όλη η νότια Ευρώπη έχει προβλήματα με τις πυρκαγιές. «Σας ευχαριστούμε εκ μέρους της Κυβέρνησης και της κοινωνίας για όσα κάνετε» είπε.

Ο κ. Τόσκας, συμπλήρωσε τέλος πως «αύριο το πρωί θα κάνουμε την τελική επίθεση στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία και πιστεύουμε ότι θα δώσουμε όσα περισσότερα αεροπλάνα διαθέτουμε για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές».