Ρίχνουν τους τόνους ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ρίχνουν τους τόνους στη μεταξύ τους 2255858κρίση, που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα, μετά τις δοκιμές πυραύλων από την ασιατική χώρα και τις απειλές ότι θα χτυπήσει το νησί Γκουάμ. Παρά τις εκατέρωθεν απειλές, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί άμεσα το σχέδιο επίθεσης στο Γκουάμ, ενώ οι Αμερικανοί, που δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι, αναφέρουν ότι επιθυμούν ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Περιμένει τις ΗΠΑ

Δεν θα είναι άμεση η εφαρμογή του προγράμματος εκτόξευσης πυραύλων ενάντια το νησί Γκουάμ από τη Βόρεια Κορέα, όπως άφησε να εννοηθεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Κατά την ενημέρωσή του από στρατιωτικούς για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων, είπε ότι και οι ΗΠΑ «έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό» λόγω της «απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Όπως ανακοινώθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν «εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν» και «το συζήτησε» με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ενώ επιθεώρησε και το κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους.

Μετά την επιθεώρηση, κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι.

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «να σκεφτούν λογικά και να δράσουν με σύνεση», για μα αποφύγουν τον εξευτελισμό.

Ωστόσο απέφυγε να δώσει ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για το Γκουάμ.

Όπως άφησε να άφησε να εννοηθεί, περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από τις ΗΠΑ.

Δήλωσε ότι «θα παρατηρήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων», και συμπλήρωσε:

«Προκειμένου να πέσουν οι εντάσεις και να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν πρώτες την κατάλληλη επιλογή».

Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να ρίξουν τους τόνους «με πράξεις, διότι προκάλεσαν εισάγοντας πολύ σημαντικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα» στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και τις κάλεσε «να σταματήσουν αμέσως τις αλαζονικές προκλήσεις» εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Θέλουμε ειρηνική λύση»

Ηπιότερες εμφανίστηκαν και οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι τις δηλώσεις για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τη Βόρεια Κορέα τις συνόδευσαν με τις ανάλογες απειλές και προειδοποιήσεις περί στρατιωτικής δράσης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Ενδιαφερόμαστε πάντα για την αναζήτηση μιας οδού προς τον διάλογο, όμως αυτό εξαρτάται από εκείνον» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Προς το παρόν δεν έχω απάντηση για τις αποφάσεις του» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι αν εντοπιστεί βορειοκορεατικός πύραυλος να κατευθύνεται προς αμερικανικό έδαφος, αυτό θα σημάνει αυτομάτως κήρυξη πολέμου.

Πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι δεν θα ήθελε να δει τις εντάσεις να κλιμακώνονται.

Τόνισε δε ότι αν πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον του Γκουάμ, τότε την απόφαση για το πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ, θα τη λάβει ο πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο, ο αρχηγός του Συμβουλίου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ειρηνική επίλυση των διαφορών, ωστόσο είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις στρατιωτικές δυνάμεις αν προκληθούν.

Και ένας λάθος συναγερμός

Στο μεταξύ, πανικός προκλήθηκε στο Γκουάμ όταν οι δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί του νησιού, ένας μουσικός και αυτός της εκκλησίας, κατά λάθος σήμαναν συναγερμό εκπέμποντας σήμα κατάστασης έκτακτης ανάγκης για αδιευκρίνιστη απειλή.

Καθώς το σήμα αυτό εκπέμπεται μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατικής ενέργειας ή στρατιωτικού χτυπήματος, πολίτες και τουρίστες πανικοβλήθηκαν και έσπασαν τα τηλέφωνα στις τοπικές αρχές για να μάθουν τι συνέβαινε.

Οι αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο, λέγοντας ότι επρόκειτο «για ανθρώπινο λάθος» και πως σε περίπτωση πραγματικού κινδύνου και κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τότε το ραδιοφωνικό μήνυμα θα διαρκούσε 15 λεπτά και περιέγραφε την πραγματική αιτία της απειλής.

Παρά το εντεινόμενο κλίμα στρατιωτικών απειλών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, η ζωή συνεχίζεται κανονικά    στο τουριστικό νησί του Γκουάμ, που φιλοξενεί και μεγάλη στρατιωτική βάση.

Ο υπεύθυνος εθνικής ασφάλειας του νησιού, Τζορτζ Τσαφαούρος, κάλεσε κατοίκους και τουρίστες να παραμείνουν ήρεμοι.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο ασφαλείας», είπε, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να ζουμε όπως πριν».