Πρόεδρος ΔΗΚΟ:«Δεν ακούσαμε τίποτα το συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο”

«Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση για την imagewαντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
«Ήρθαμε σήμερα με την προσδοκία και την ελπίδα να ακούσουμε με συγκεκριμένο τρόπο ποιά θα είναι τα επόμενα μας βήματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αναλώσαμε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στο τί λέχθηκε, τι δεν λέχθηκε, ποιος φταίει, ποιος θα κατηγορηθεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως είπε «και αυτά έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε τις κινήσεις της Τουρκίας. Βλέπουμε τις δικές της πρωτοβουλίες. Βλέπουμε τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής τόσο στην Αμμόχωστο, στα μαρωνίτικα χωριά και αλλού. Θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στο τί πρωτοβουλίες θα λάβουμε στο διεθνή χώρο για να αποτρέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά και να κερδίζουμε εκείνες τις συμμαχίες για να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα».
«Δεν ακούσαμε σήμερα τίποτα το συγκεκριμένο. Και πάλι γενικόλογες αοριστίες και θέσεις αρχών. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και στοχεύσεων», πρόσθεσε.
Εμείς, συνέχισε, « έχουμε καταθέσει τις δικές μας απόψεις. Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά τα επόμενα μέτρα ιδιαίτερα εάν στόχος όλων είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ,  ότι «αυτό το περίφημο πλαίσιο Γκουτέρες -που μας λένε κάποιοι ότι είναι τόσο σπουδαίο- το επικαλούνται τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Άγγλοι όσο και άλλοι στο διεθνή χώρο για να μας πείσουν ότι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας στη Διεθνή Διάσκεψη ήταν εντός του πλαισίου».
«Κάποιοι επικαλούνται το πλαίσιο Γκουτέρες και τα πρακτικά του κ. Έιντε για να μας πουν ότι η πρόταση της Τουρκίας, όχι για κατάργηση των εγγυήσεων αλλά για αντικατάσταση των εγγυήσεων με μια νέα συνθήκη, είναι πρόταση που βρίσκεται εντός του πλαισίου», σημείωσε.
Το πλαίσιο Γκουτέρες, είπε, « περιλαμβάνει τις τούρκικες θέσεις για την εκ περιτροπής προεδρία, για τη θετική ψήφο σε κάθε απόφαση, για τα δικαιώματα των χρηστών στα σπίτια των προσφύγων μας, και άλλα πολλά. Μ’ αυτά είναι που θα πάμε να διεκδικήσουμε; Θέλουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση;», διερωτήθηκε.
«Είναι πραγματικά με απορία που ρωτάμε ‘πώς είναι δυνατόν και εμείς και οι Τούρκοι και οι Άγγλοι και άλλες χώρες να θεωρούν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι σπουδαίο, αλλά οι προτάσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».
Ανέφερε ότι «πρέπει άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις της Τουρκίας ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας είναι παντελώς απαράδεκτες. ‘Μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ σημαίνει ‘μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’», κατέληξε.