Γ.Γ. ΑΚΕΛ:Το πλαίσιο Γκουτέρες επιτρέπει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων

To πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο δείπνο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να δεχθούμε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων δίχως να ανησυχούμε για τα ζητήματα της ασφάλειας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τοποθέτησή του, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, έθεσε ένα πλαίσιο που εμάς μας ικανοποιούσε, και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να αξιοποιήσουμε εκείνα τα δεδομένα τα οποία είχαν διαμορφωθεί».

Ανέφερε επίσης ότι ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες λόγω των εξελίξεων στο Κραν Μοντάνα και κάλεσε σε προβληματισμό και περίσκεψη.

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και της εργασίας που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια «δίχως προτάξεις και δίχως προϋποθέσεις», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, απηύθυνε όμως έκκληση προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των εξελίξεων.

«Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά και σε ό,τι αφορά τα Μαρωνίτικα χωριά και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για το άνοιγμα της Αμμοχώστου» είπε και ζήτησε από την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να λειτουργήσει προληπτικά προς τον ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η αναβάθμιση και οικονομική στήριξη προς την επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων «με στόχο να λυθεί το περιουσιακό επί του εδάφους», αλλά και η προσπάθεια για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.

Ερωτηθείς αν χαράχθηκε μια κοινή γραμμή κατά τη σημερινή συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κάποιες σκέψεις, δίχως να είναι ολοκληρωμένες. Όποιες ενέργειες και να αναληφθούν δεν θα είναι αποτελεσματικές όσο δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι είναι ένα το τί λέγεται στο εσωτερικό και άλλο η εικόνα που υπάρχει διεθνώς για το τί έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα. «Η άποψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ότι η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δεν έχει καταρρεύσει λόγω της τουρκικής θέσης στα ζητήματα ασφάλειας» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή η επίσημη θέση του ΟΗΕ, ούτε και της ΕΕ». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, δεν καταδικάζουν την τουρκική στάση στο Κραν Μοντάνα.

«Έχει σημασία να προβληματιστούμε όλοι μας – και όταν λέω όλοι μας, εννοώ και τη δική μας της πλευρά – για το πώς προχωρούμε σε μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό» είπε ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπαινίσσεται πως η ε/κ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών.

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε επεμβατικά, ούτε εγγυητικά δικαιώματα, ούτε να παραμείνουν επ’ άπειρον στρατεύματα στο νησί» ανέφερε, λέγοντας ότι συμπίπτει η άποψη των Ηνωμένων Εθνών μαζί μας και το γεγονός θα πρέπει να αξιοποιηθεί. «Έχουμε μαζί μας τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων» είπε.

Ερωτηθείς για την άποψη των ΗΕ σχετικά με την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε τέλος στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αιντε, που θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Λευκωσία.