Βενεζουέλα:Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές

 
 

Οι  κάλπες στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, για να αλλάξει το Σύνταγμα,  άνοιξαν  με νεκρούς, αποτυπώντας το εκρηκτικό κλίμα: Ένας υποψήφιος και, ξεχωριστά, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ άλλες ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλούν για άλλους δύο νεκρούς.

B1EF41328B10C4CB27D9312EA267CF59

O πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ψηφίζει.Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα εκλογικά τμήματα

Στη συνέχεια, έκρηξη σε διαδήλωση στο Καράκας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εκλογές ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, απόγευμα ώρα Κύπρου) υπό το μποϊκοτάζ στο οποίο έχει καλέσει η αντιπολίτευση, με τους δρόμους να είναι άδειοι για το φόβο εντάσεων και με τα εκλογικά τμήματα να φρουρούνται από πάνοπλους στρατιώτες.

Στόχος του προέδρου Μαδούρο είναι η νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση να φέρει «ειρήνευση» στο εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στη Βενεζουέλα, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης. Κατηγορεί την δεξιά αντιπολίτευση για απόπειρα ανατροπής του σε «συνεργασία με το εξωτερικό»  (πρώτες και χειρότερες οι ΗΠΑ)και αποδίδει την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας σε «οικονομικό πόλεμο».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαδούρο πως στόχος της σύστασης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να διαλύσει το Κογκρέσο στο οποίο πλέον κυριαρχεί η ίδια μετά τις τελευταίες εκλογές (και το οποίο έχει παραγκωνιστεί μετά το αποτέλεσμα) ώστε το Σύνταγμα να ξαναγραφτεί στα μέτρα του προέδρου και οι επόμενες εκλογές να γίνουν με σύστημα που θα ευνοεί την κυβερνώσα πλευρά.

Η ένταση έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 115 άτομα στο δρόμο τους τελευταίους μήνες. Οι υποψήφιοι για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών του Μαδούρο, καθώς τα μεγαλύτερα τμήματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε άρνηση προσέλευσης στις κάλπες.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης καλέσει σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Κυριακής, ενώ διάφορες αναφορές (τις οποίες μεταξύ άλλων μεταδίδει το Reuters) υποστηρίζουν πως δημόσιοι υπάλληλοι πιέζονται με διάφορους τρόπους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικές μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ απείλησε ευθέως  την κυβέρνηση Μαδούρο  και τάχθηκε υπέρ της αντιπολίτευσης η οποία υποκινείται από ξένα κέντρα.