Η Ρωσία διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως συνολικά 755 μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εξαιτίας των αντιποίνων στην κρίση με τις διπλωματικές αποστολές  καθώς η Ουάσινγκτον κινείται σε νέες κυρώσεις, ανέφερε πως «μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, αλλά προς το παρόν δεν θα το θέλαμε».7C53B3AEA41A924826FAF763FA1DAB88

Ο Βλ.Πούτιν είπε σε συνέντευξή του στο Rossiya TV, όπως μεταδίδει την Κυριακή το Russia Today, πως με τα ρωσικά αντίποινα που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή θα εγκαταλείψουν τη χώρα συνολικά 755 άτομα.

Ήγειρε το ενδεχόμενο να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα, αλλά δήλωσε την αντίθεσή του «προς το παρόν» όπως είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος επίσης ανέφερε πως, «παρά την αρκετά δύσκολη κατάσταση» στις διμερείς σχέσεις, όποτε υπάρχει συντονισμός «έχουμε επιτεύγματα, όπως στην εγκαθίδρυση ζώνων αποκλιμάκωσης στη νότια Συρία».

Προηγουμένως, ο ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμποκόφ είχε αναφέρει πως η Μόσχα θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ, τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την… επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.

Ο Ριαμπκόφ το χαρακτήρισε «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» και «τελευταία σταγόνα». Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας: «Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει την χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».