Κίνηση εδραίωσης των τετελεσμένων η απόφαση Τουρκίας για επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους

Πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων και επιστροφή Ε/κ υπό τουρκική διοίκηση

 

Ως προσπάθεια εδραίωσης των τετελεσμένων της τουρκικης κατοχής  χαρακτηρίζεται η απόφαση της Τουρκιας και του ψευδοκράτους  να επιτρέψουν  την επιστροφή και εγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους που βρίσκονται υπό κατοχή.9Pk47SyzhawtKGtYaGM_w6Kw7IZfMMywJVp3XascAGl48QniMQYw0hxHldrLRntCLBc8kw=s152

Η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών θεωρείται ως πρόβα για να ακολουθήσει μετα το άνοιγμα τη περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και να επιτραπεί  και σε Ε/Κ να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση των κατοχικών αρχών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι κατοχικές αρχές έρχισαν τις προετοιμασίες και  άρχισε ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των Μαρωνιτών στα χωριά τους,

Ο ψευδουφυπουργός “παρά τω προέδρω” Γκιουρντάλ Χιουντάογλου δήλωσε ότι μετά την πολιτική απόφαση που ελήφθη χθες, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εφαρμογή της ξεκίνησαν σήμερα και περιλαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης της επιστροφής το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι προπαρασκευαστικές αυτές εργασίες περιλαμβάνουν και τη βελτίωση της υποδομής των χωριών.Πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αποτελεί η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για “βήματα έκπληξη”.

Πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για άνοιγμα μονομερώς της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Οι Ε/Κ που ζούσαν στην πόλη πριν το 1974 θα μπορούν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, αναφέρει, και προσθέτει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και πως τους είπαν πως στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση τότε θα το στηρίξουν.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος μονομερώς των οδοφραγμάτων το 2003. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Άγκυρα και το 2012. Ο τότε Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε ετοιμάσει πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, η Άγκυρα αντέδρασε θετικά στην πρόταση των Τ/Κ και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το πρώτο βήμα αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Ανώτατη πηγή είπε στην Μιλιέτ ότι “το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τί θα αντιμετωπίσουμε με τη διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα. Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων”, είπε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτιμάται πως στα τρία Μαρωνιτικά χωριά θα επιστρέψουν 500 άτομα.

Εκτιμάται ακόμη πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη χρειάζεται να ξοδευτούν περίπου 5 δις δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια, αναφέρεται.

 

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμμαος Αθου Αντωνιάδη καταγγέλλει ότι η απόφαση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν δήθεν την επιστροφή και εγκατάσταση των μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.αποτελεί καταφανέστατη προσπάθεια εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων.

Η Τουρκία και το καθεστώς του ψευδοκράτους, όπως τόνισε επιδιώκουν:

•    Να ρίξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, ότι δήθεν προβαίνουν  σε κινήσεις στην Κύπρο.
•    Να δώσουν την εντύπωση ότι στα κατεχόμενα υπάρχει οντότητα, η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη διαβίωση των μαρωνιτών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί ότι  τα τουρκικά τεχνάσματα θα συνεχιστούν, πιθανώς ακόμα και με την περίπτωση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Το ΔΗΚΟ καλεί  την κυβέρνηση, αντί να αναλώνεται σε παλινδρομήσεις και σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες για εσωτερική κατανάλωση, να εξετάσει, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών προβοκατόρικων ενεργειών.

 

Η Αλληλεγγύη

«Αν οι Τούρκοι επιτρέψουν την επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών υπό τουρκική διοίκηση στα κατεχόμενα μέρη μας, βεβαίως και προχωρούν σε νέα τετελεσμένα, ωστόσο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέγει τον τόπο της διαμονής του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ζει. Υπενθυμίζουμε πολλαπλές δηλώσεις στο παρελθόν που εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν υπό οιεσδήποτε συνθήκες στα κατεχόμενα ακόμη και να λάβουν την «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα». Είναι δικαίωμα τους να το πράξουν με βάση τις δικές τους ηθικές τους αρχές και  αξίες, την δική τους αλήθεια, τα δικά τους συμφέροντα».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Εμείς δεν επιθυμούμε να τους παρεμποδίσει η οιαδήποτε εξουσία από το να το πράξουν αλλά οφείλουμε να τους υποδείξουμε ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για την μέχρι σήμερα μη πραγμάτωση της βούλησης τους να επιστρέψουν. Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία έχει δέσμευση να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στα Η.Ε για να επιστρέψουν σε αυτή οι νόμιμοι κάτοικοι της, και όχι να ανοίξει την πόλη για να επιστρέψουν οι Αμμοχωστιανοί ως πολίτες της «ΤΔΒΚ», όπου θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το ίδιο ισχύει και για τα Μαρωνίτικα χωριά, και ας μη ξεχνάμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι».
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, με βάση τα πιο πάνω επισημαίνει ότι «όσοι Ε/κ και Μαρωνίτες πολίτες επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις κατεχόμενες περιοχές θα συμβάλουν καταστροφικά στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, και θα θέσουν εαυτόν αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο, τη Διεθνή νομιμότητα και τις διακηρυγμένες αρχές και αξίες του ΟΗΕ»
«Βεβαίως η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» είναι πράξη παράνομη και όσοι το πράξουν θα πρέπει να το γνωρίζουν» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.