Ο Τσίπρας υπερασπίστηκε το ρόλο και τις θέσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

 

Τη φράση «σύμπτωση απόψεων», προτίμησε imagewαντί της λέξης «συναίνεση» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ανακεφαλαιώσει στην δευτερολογία του όσα ειπώθηκαν από σχεδόν όλες τις παρατάξεις για το Κυπριακό, που ήταν αποκλειστικό θέμα συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στην ανάγκη διαρκούς προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό βάρος της λήψης των κρίσιμων αποφάσεων εναπόκειται στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Κύπρου, και τονίζοντας πως η Ελλάδα, πολύ ουσιαστικά, παρεμβαίνει στο θέμα που αφορά τη συζήτηση όπου εμπλέκονται οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης, αλλά και εμβάθυνσης των ερεισμάτων σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου όχι μόνο ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βεβαίως η αξιοποίηση όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών ερεισμάτων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε αυτό που ονόμασε «πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος», το γεγονός δηλαδή ότι η τουρκική πλευρά διαρκώς διεκδικεί να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, επέμβασης, σε μια ανεξάρτητη χώρα και μάλιστα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν δεν είναι αυτός ο πυρήνας, τότε ποιός είναι;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, και κατέληξε στο ότι «ορθώς, λοιπόν, για πρώτη φορά σε εντατικές διαπραγματεύσεις και σε τελικό γύρο, η ελληνική πλευρά έθεσε επιτακτικά αυτό το ζήτημα».

Και θέλω για του λόγου το αληθές,  είπε πως έχει έγγραφα, που δεν τα καταθέτει στα Πρακτικά γιατί είναι, είπε, εμπιστευτικά, αλλά θα τα δώσει στους Αρχηγούς των Κομμάτων, και στάθηκε στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιουλίου, σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την επικείμενη λύση, όπου κάνει σαφή αναφορά στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο, «λέγοντας ότι σηματοδότησε ένα ιστορικό στάδιο κατά τις συνομιλίες, καθώς ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων».

«Διότι στο σχέδιο Ανάν που εδόθη προς έγκριση στον Κυπριακό λαό, δεν υπήρχε ούτε καν συζήτηση εις το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», κατέληξε.