Ο ΔΗΣΥ κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι θέλει να ενοχοποιήσει την πλευρά μας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Υ, Πρόδρομος Προδρόμου επικρίνει το ΑΚΕΛ για τις δημόσιες θέσει του και διερωτάται  κατα πόσο το ΑΚΕΛ θέλει να ενοχοποιηθεί η ε/κ πλευρά για την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία.prodromou1000

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ψες τους πολίτες της χώρας για τα όσα συνέβησαν στη Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, στην Ελβετία. Τώρα όλος ο κόσμος έχει πληροφορηθεί αναλυτικότερα για όλα όσα είχαμε ήδη παρακολουθήσει τις προηγούμενες ημέρες και για τον τρόπο με τον οποίο η απροθυμία και η έλλειψη βούλησης της τουρκικής πλευράς οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Προκαλούν, επομένως, μεγάλα ερωτηματικά οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να επιρρίψει ευθύνες στον Πρόεδρο και στην πλευρά μας. Διερωτάται κανείς γιατί το ΑΚΕΛ προσποιείται ότι δεν έχει αντιληφθεί τι προσπάθησε να κάνει η Τουρκία στο Κραν Μοντανά.

Διερωτόμαστε ακόμα πώς μπορεί να προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Α. Τσίπρα και τα όσα ο τελευταίος κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, σε απόλυτη αρμονία με την ψεσινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως επίσης είναι απορίας άξιον πώς μπορεί αξιωματούχοι, όπως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, να φτάνουν στο σημείο να επικαλούνται τον… Τούρκο πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ για να επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Εκτός και αν στο ΑΚΕΛ θα ήταν έτοιμοι να δεχτούν κάποια συμφωνία με κατοχικό στρατό και Τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο –κάτι που δεν θέλουμε να πιστέψουμε. Ωστόσο θα ήταν καλό, εάν αυτό ισχύει να το πουν στους πολίτες.

Το βέβαιο είναι ότι εκεί που επικρατεί και πάλι το κομματικό κριτήριο της αίσθησης εθνικής ευθύνης, δεν εξυπηρετείται ούτε η υπόθεση της δικαίωσης της Κύπρου μέσα από την επιμονή μας στην αναζήτηση μιας λύσης του Κυπριακού, αλλά ούτε και τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού.

Απορρίπτοντας και τις αιτιάσεις που προβάλλει το επιτελείο του υποψηφίου κ.Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει την ίδια τοποθέτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος διαβεβαίωσε ξανά σήμερα ότι, όσες και αν είναι οι αντιξοότητες, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί στην κατεύθυνση που χάραξε αυτή η διαπραγμάτευση, η οποία έφτασε μέχρι τον «πυρήνα» του Κυπριακού που είναι τα κατοχικά στρατεύματα, οι Εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα παρέμβασης.”

Απάντησε και στο ΔΗΚΟ

Ο Πρόδρομος προδρόμου απάντησε και στο ΔΗΚΟ  αναφέροντας τα πιο κάτω:
“Η σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, δείχνει ότι το κόμμα του υποψήφιου κ. Ν. Παπαδόπουλου δεν θέλει να αντιληφθεί εκείνο που πραγματικά συμβαίνει και καταγράφεται και σε διεθνές επίπεδο.

Ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε την Τουρκία:

Σε μια διαπραγμάτευση με αντικείμενο τον ίδιο τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος, την εισβολή και την κατοχή.
Σε μια διαπραγμάτευση όπου στο εξής ζητούμενο είναι η αποχώρηση του κατοχικού στρατού και η κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων.
Σε μια διαπραγμάτευση που κωδικοποιείται στο εξής -και με τη διαπίστωση του ίδιου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών- ότι το ζητούμενο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να καταλήξει να είναι ένα κανονικό κράτος μέσα στο σύγχρονο κόσμο.
Πιθανώς βέβαια το ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, που ήταν εξαρχής και εφ’ όλης της ύλης εναντίον κάθε διαπραγμάτευσης, να μην μπορούν να το αντιληφθούν.

Είτε όμως το αντιλαμβάνονται είτε όχι και άσχετα αν θέλουν ή δεν θέλουν να το παραδεχτούν, η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την απόλυτη συνεργασία και της Ελλάδας, έφερε τη διαπραγμάτευση στο σημείο που στο εξής η Τουρκία πρέπει να τοποθετηθεί και να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα διατηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο ή θα ελέγχει τη χώρα μας με μηχανισμούς εγγυήσεων-επεμβάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εθνική στόχευση.

Μπορεί αυτή τη φορά η διαδικασία να μην κατέληξε εξαιτίας της ανετοιμότητας και της απροθυμίας της Τουρκίας να δείξει την πολιτική βούληση, θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση για μια Κύπρο χωρίς κατοχικό στρατό και εγγυήσεις τρίτων.

Με υπεύθυνες πολιτικές και τεκμηρίωση, προωθώντας ταυτόχρονα και τις άλλες στρατηγικές κατευθύνσεις μας, στον ενεργειακό τομέα και στην ενωμένη Ευρώπη, μπορούμε να μεθοδεύσουμε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο και για όλους τους Κυπρίους. “