Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας εξαιτίας  της εμμονής της Τουρκίας σε διατήρηση των εγγυήσεων και στην παραμονή τimagewων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα αξίωναν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο θέμα των κατοχικών στρατευμάτων συμφωνημένη μείωση. Στο εδαφικό αποδέχθηκαν μετα δυσκολίας  επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου. Απαιτούσαν επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησαν αρνητικά. Το δείπνο τελείωσε και το πρωί οι αντιπροσωπείες αναχωρούν από το Κραν Μοντανά.

Η διαφορά διαφάνηκε αργά μετά τα μεσάνυκτα όταν ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογο του ότι η Ελλάδα απορρίπτει  κάθε σκέψη για επεμβατικά δικαιώματα εναντίον της Κύπρου.Αυτή είναι η τελευταία μας θέση φέρεται να είπε ο Κοτζιάς στον Τσαβούσογλου .

Στις 7 το πρωί αναχωρούν από το Κραν Μοντάνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η τουρκική αντιπροσωπεία.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και η πολιτική ηγεσία αναχωρούν μέσω Γενεύης για την Κύπρο σήμερα το πρωί. Το πρόγραμμα αναχώρησης ήταν γνωστό στους δημοσιογράφους από τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης..

ΓΓ ΟΗΕ: Δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία». Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα, τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε 9 μέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δύο ηγέτες «που επιθυμούν το καλύτερο για όλους τους Κυπρίους», τους αντιπροσώπους των εγγυητριών και της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης «την τεράστια εκτίμησή του» προς την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Έκανε κάθε τι δυνατό για να φέρει κοντύτερα τις θέσεις των διαφορετικών πλευρών. Ατυχώς, όπως είπα, επανέλαβε, δεν ήταν δυνατό και η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να φέρει λύση σ’ αυτό το δραματικά πολύχρονο πρόβλημα».Το αποτέλεσμα δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά ούτε το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Κοτζιάς:Το όνειρο λύσης παραμένει ζωντανό

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Κυβ.Εκπρόσωπος:Δεν είναι το τέλος του δρόμου

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης  συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, μετέβη στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι δημοσιογράφοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, συνέχισε, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού. «Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ που βρισκόταν εδώ όλες αυτές τις ημέρες, όσο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ των ΗΕ που με την εδώ παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκρεμμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές εκείνες που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια ενδεχόμενη λύση, κράτος μέλος της ΕΕ.