Δεύτερο περιστατικό θανάτου από θερμοπληξία σήμερα

 

Dεύτερο περιστατικό θανάτου από θερμοπληξία σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο, λόγω του καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, με τον αριθμό των περιστατικών να αγγίζει συνολικά τα πέντε.1809768_603_355

Πρόκειται για 60χρονη γυναίκα, , η οποία βρέθηκε νεκρή στην αυλή του σπιτιού της.H  νενομισμένη νεκροτομή έδειξε πως η γυναίκα κατέληξε από θερμοπληξία.
Kαι οι δύο γυναίκες που κατέληξαν, λόγω του καύσωνα,  ανήκουν στης ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στο μεταξύ, σοβαρή κρίνεται η υγεία άλλου ηλικιωμένου προσώπου, το οποίο βρίσκεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το οποίο εισήχθηκε χθες με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Σε ό,τι αφορά στο παιδάκι ενός έτους, οι γονείς του οποίου το άφησαν χθες το μεσημέρι να παίζει σε πισίνα κάτω από τον καυτό ήλιο, η κ. Γρηγορίου είπε πως εισήχθηκε χθες στο  Μακάριο Νοσοκομείο με ψηλό πυρετό, ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί έδειξαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.Το παιδάκι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Αλλο ηλικιωμένο άτομο με ιστορικό χρόνιας νόσου, νοσηλεύεται, επίσης, στο ΓΝΛ και είναι εκτός κινδύνου.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σήμερα εκ νέου σε συστάσεις προς αντιμετώπιση του καύσωνα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν κατά τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή έκθεση στον ήλιο, όπως και η άσκοπης διακίνηση και βαριά σωματική άσκηση.

«Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς. Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερου και χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της μέρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, κ.α.