Στην παραμονή στρατού και εγγυήσεων επιμένει ο Ακιντζί

 Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι κατέθεσαν πρόταση για την ασφάλεια

Σε τέσσερα σημεία της πρωινής τοποθέτησης του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται η ηλεκτρονική ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί.imagew

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των απεσταλμένων της εφημερίδας στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε ανησυχίες των Τ/κ και την ανάγκη για αίσθηση ασφάλειας, που πηγάζουν και από τα όσα έζησαν την περίοδο 1963-1974 και πως τη σήμερον ημέρα που οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν και δεν είναι ικανοποιητική αυτή η προσπάθεια, για τον τερματισμό των πολέμων και των συγκρούσεων ώστε να επικρατήσει ειρήνη, οι Τ/κ «βλέπουν» την ασφάλειά τους στην Τουρκία. Η δημιουργία αίσθησης απειλής, πρόσθεσε, δημιουργείται και από τις επιθέσεις του ΕΛΑΜ εναντίον των Τ/κ στο «νότο» αλλά και την απόφαση για την αναφορά στο δημοψήφισμα για την Ένωση στα ε/κ σχολεία.

«Για να μπορέσει η νέα ομοσπονδιακή συνεταιρική δομή, που θα βασίζεται στο ίσο στάτους των δύο συνιστωσών πολιτειών και στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, να λειτουργήσει και να επιβιώσει, για να μην μπορούν να είναι εφικτές ενέργειες που θα προκαλέσουν μονομερώς την κατάρρευση, χρειάζονται αποτρεπτικά μέτρα για τέτοιου είδους ενέργειες», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα πάντα με την Κίπρις ποστασί, σημείωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συζητείται το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων και αυτό, συνέχισε, είναι μια σημαντική εξέλιξη από την άποψη ότι “δείχνει την εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς στη διαδικασία”.

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο Χουσεϊν Μουφτιούογλου, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, διέψευσε και στο τ/κ «πρακτορείο» ειδήσεων (ΤΑΚ) ότι η τουρκική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση στη χθεσινή απογευματινή συζήτηση του θέματος ασφάλειας και εγγυήσεων στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Όπως αναφέρει το ΤΑΚ, ο κ. Μουφτιούογλου απαντούσε σε ερώτηση Τούρκων και Τ/κ δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα για σχετικά δημοσιεύματα και είπε ότι «δεν είναι σωστές οι πληροφορίες για σχέδιο 4 σημείων που κατέθεσε η χώρα μας στη Διάσκεψη για την Κύπρο και τα ποσοστά που αναφέρονται σε αυτές τις ειδήσεις», εννοώντας προφανώς το ποσοστό αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.