Απαντήσεις στα τρία ερωτήματα των ΗΕ για την ασφάλεια δίνουν οι δύο πλευρές

 

Με  το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων ξεκίνησε πριν από λίγο η δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν τις απαντήσεις τους στα τρία ερωτήματα που έθεσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Τζέφρι Φέλντμαν.imagew
Η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, εργαζόταν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες στο συνεδριακό κέντρο για να μπορέσει να έχει έτοιμο το γραπτό κείμενο των απαντήσεων της στα ερωτήματα του κ. Φέλντμαν.

Η διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μελέτη του περιεχομένου του κειμένου πριν αυτό δοθεί.

Με παρέμβασή του, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε τρία ερωτήματα πάνω στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση, συγκεκριμένα πώς οι πλευρές βλέπουν να είναι η επόμενη μέρα της λύσης, πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ ενώ το τρίτο ερώτημα αφορά το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.


Με τρία ερωτήματα που έθεσε ο Βοηθός ΓΓ Τζέφρι Φέλντμαν στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει αύριο να δώσουν γραπτώς τις θέσεις τους, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Με παρέμβασή του, ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε τρία ερωτήματα που θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση, δηλαδή, πως οι πλευρές βλέπουν να είναι η επόμενη μέρα της λύσης, πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τόσο των Ε/κ και των Τ/κ και ο μηχανισμός εφαρμογής της λύσης.

Παράλληλα, η πρόταση που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ικανοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αφού δεν είναι κάτι το νέο.
Η πρόταση έχει τέσσερα σημεία, αφορά τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας, τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και την εφαρμογή της λύσης.
Την πρόταση υποστήριξε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είπε ότι τη θεωρεί σημαντική.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς μίλησε πάρα πολύ για την ευρωπαϊκή πτυχή ιδιαίτερα στο θέμα της εφαρμογής της λύσης και έδωσε επίσης και παραδείγματα για να δείξει τη σημασία της ΕΕ.
Παράλληλα, η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμαν θεωρήθηκε πάρα πολύ καλή αφού ανέφερε ότι η ΕΕ παρέχει το πλαίσιο για ασφάλεια και εγγυήσεις σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία διάκριση.
Σημειώνεται ότι η αντίδραση του Τσαβούσογλου προς την ΕΕ δεν ήταν θετική αφού διαφαίνεται ότι η ΕΕ μπαίνει σοβαρά στη συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχασε σε κάποιο σημείο την ψυχραιμία του και δημιούργησε αρνητική εντύπωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε ότι κατατέθηκε πρόταση από την τουρκική πλευρά.