Ν.Κοτζιάς:Ο ΟΗΕ απέσυρε το έγγραφο ‘Αιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του

 

Ο ΟΗΕ απέσυρε το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ imagew`Εσπεν Μπαρθ `Αιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter o `Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Πρόσθεσε πως “οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες”.

Ενοχλημένος ο Αιντε

Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Άιντε μετά που αποκαλύφθηκε η μεροληπτική του στάση υπέρ της Τουρκίας.

Νωρίτερα μιλωντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αιντε δήλωσε πως τα α Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο,αφέροντας πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν οι πλευρές κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, είπε πως “οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο, έτσι ο Γενικός Γραμματέας με τον οποίο έχω μιλήσει κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο”.

“Αυτό που θα κάνουμε είναι βασικά να ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις (των πλευρών) που λάβαμε αργότερα”.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. `Αιντε είπε πως “αυτό δεν θα είναι εύκολο. Τα σημεία εκκίνησης των διαφόρων αντιπροσωπειών απέχουν αρκετά και οι διαφορετικές τους προοπτικές και τα διαφορετικά τους σημεία εκκίνησης και οι διαφορετικές τους θέσεις για το τί αφορά αυτό έχουν επαναληφθεί κατά τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως “αυτό δεν είναι ασύνηθες” και “οι άνθρωποι συνήθως δεν ενδίδουν καθ` οδόν προς τη Διάσκεψη”.

Πρόσθεσε ότι οι όποιοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω σκληρής δουλειάς στη Διάσκεψη και σημείωσε πως μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να δείξουν την απαραίτητη θέληση, την απαραίτητη ηγετικότητα, την απαραίτητη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο, και την απαραίτητη δημιουργικότητα και θέληση να κάνουν καινούργιες σκέψεις “θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα, που έχει διαιρέσει τις δυο κοινότητες στην Κύπρο για γενιές”.

Είπε πως ελπίζει πως όταν θα βρίσκονται στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη και θα διατυπωθούν οι αρχικές θέσεις των πλευρών θα μπορούν να δουν τη θέληση να προχωρήσουν προς τα μπρος και να προσπαθήσουν να βρουν κάποιο κοινό όραμα όπως αναφέρεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου μέρος της οποίας και ανέγνωσε.

Ανέφερε πως τους περιμένει σκληρή δουλειά για πολλές ώρες την ημέρα. “Δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση  για την επιτυχία. Ο ΓΓ και εγώ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε. Αυτό θα κάνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει παραμείνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πολύ ενωμένο πάνω σε αυτό, αυτό θα κάνει και η ΕΕ που προσφέρει εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική υποστήριξη και το ίδιο και οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί που εμπλέκονται άμεσα σε αυτό”, πρόσθεσε.

“Αλλά κανένας μας δεν μπορεί να το κάνει για τους συμμετέχοντες. Είναι δική τους Διάσκεψη και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που θεωρώ ως μια μοναδική ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί ύστερα από όλες αυτές τις δεκαετίες διαίρεσης είναι δυνατόν να λυθεί (το Κυπριακό) και ελπίζω πραγματικά αυτό να είναι πνεύμα με το οποίο όλοι θα πάνε σε αυτή συνάντηση”, υπογράμμισε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Αναφέρθηκε στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου σε πολιτικό επίπεδο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη καθώς και στη σύνοδο που ακολούθησε σε επίπεδο τεχνοκρατών, την οποία χαρακτήρισε επιτυχή.

Ο κ. `Αιντε είπε πως η σύγκληση της Διάσκεψης τον Ιανουάριο στη Γενεύη ήταν ένα ιστορικό γεγονός γιατί για πρώτη φορά όλοι οι παίκτες – κλειδιά στο Κυπριακό συναντήθηκαν σε ένα μέρος για να συζητήσουν κάποια από τα πιο δύσκολα θέματα, εστιάζοντας στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στο πώς να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως ο δρόμος για την επάνοδο στη Διάσκεψη ήταν μακρύς “γιατί είχαμε δύσκολες στιγμές στις δικοινοτικές συνομιλίες την άνοιξη. Χάσαμε αρκετούς μήνες σε μια κρίση που δεν δημιουργήθηκε μέσα στις συνομιλίες αλλά επηρέασε σοβαρά τις συνομιλίες. `Οταν οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος αλλά χάθηκε ένα μέρος της εμπιστοσύνης, δικοινοτικά και θεσμικά”, ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στις 17 του Μάη “οι δυο ηγέτες είπαν ο ένας στον άλλο πως και οι δύο ένιωθαν ότι είναι η στιγμή να προσπαθήσουν να επανέλθουν ξανά στη Διάσκεψη και να προσπαθήσουν να λύσουν όλα τα θέματα αλλά δεν ήταν σε θέση εκείνη τη στιγμή να συμφωνήσουν στη μεθοδολογία για το πώς να το πράξουν αυτό, κάτι που αντικατοπτρίζει διαφορετικές προτιμήσεις για το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν με ποια σειρά”.

Πρόσθεσε πως τότε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε και τους δυο στη Νέα Υόρκη “και είχαμε ένα δείπνο εργασίας στις 4 Ιουνίου και στο δείπνο αυτό αυτά τα θέματα διευθετήθηκαν και οι δυο ηγέτες από κοινού συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΓΓ να επανασυγκαλέσει τη Διάσκεψη τον Ιούνιο”.

Την εβδομάδα που ακολούθησε απευθυνθήκαμε σε όλους τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης και συμφωνήσαμε για την ημερομηνία έναρξής της, πρόσθεσε.

Είπε πως στη Διάσκεψη “θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στις δυο προηγούμενες συνόδους της Διάσκεψης. Υπήρξε σημαντική ανταλλαγή ιδεών στο μεταξύ ανάμεσα στους συμμετέχοντες και επίσης ανάμεσα σε εμάς και στους συμμετέχοντες.

Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα κοινό έγγραφο για να καθοδηγήσει αυτές τις συνομιλίες”.

“Η διαδικασία προς αυτό ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική, ανέφερε προσθέτοντας πως “οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο. `Ετσι ο ΓΓ με τον οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αποφασίσει ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο”, επεσήμανε.

Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις που λάβαμε αργότερα, ανέφερε.

Είπε πως “δεν έχουμε καταληκτική ημερομηνία γιατί υπήρξε συμφωνία ότι θα συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Αλλά για πρακτικούς λόγους είπαμε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι για την περίοδο μέχρι στις 7 του Ιούλη. Εάν θα συνεχίσουμε μετά ή αν ολοκληρώσουμε πριν από αυτή την ημερομηνία είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε”.

Επεσήμανε πως “η αρχή (principle) είναι πως οι πλευρές έρχονται επί σκοπού εδώ και έχουν δηλώσει η μια στην άλλη και στον ΓΓ ότι έρχονται με σκοπό την επίλυση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων”.

Στο σημείο αυτό ο κ. `Ειντε αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της δήλωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες στις 4 Ιουνίου, σημειώνοντας τις αναφορές πως “όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες και η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι ένα ζωτικό στοιχείο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια”.

Επίσης είπε πως στο κείμενο της δήλωσης αναφέρεται πως οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές συνομιλίες στην Ελβετία επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων, ξεκινώντας με το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών.

Αυτά τα τρία κεφάλαια και ιδιαίτερα κάποια λίγα αλλά σημαντικά θέματα σε αυτά τα τρία κεφάλαια αναγνωρίστηκαν από κοινού από τους δυο ηγέτες ως αυτά στα οποία χρειάζεται να βρεθεί μια στρατηγική συμφωνία προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι μια λύση είναι κατ` ακρίβεια δυνατή, είπε.

Σημείωσε πως υπάρχουν και άλλα εκκρεμή θέματα αλλά είναι αυτά τα οποία οι ηγέτες υπογράμμισαν στην παρουσία του ΓΓ “ως  εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία ή αποτυχία επιπρόσθετα με την πολύ-πολύ ζωτική συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις”.