Στο περίμενε άφησε το Λιλλήκα το ΑΚΕΛ

 

Την απόφαση να ανανεώσουν το ραντεβού της για μετά τη Γενεύη, έλαβαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, με αντικείμενο μια ενδεχόμενη συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.b_akel

Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ, αμφότεροι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο συνεργασίας, ούτε ωστόσο είπε πως η σημερινή τους ανταλλαγή θέσεων τους έφερε πιο κοντά.

Ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε αρχικά πως αυτή τη στιγμή η προσοχή είναι στραμμένη όλη στην Ελβετία, με την ευχή, όπως σημείωσε, αυτή τη φορά οι συνομιλίες να καρποφορήσουν.

Αφού ξεκαθάρισε πως η συνάντηση είχε ζητηθεί από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Κυπριανού είπε πως πάντοτε το ΑΚΕΛ επιδιώκει την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε πολιτικές αρχές, εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Είπε πως είχαν μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση κατά την οποία διερευνήθηκαν τα περιθώρια για προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτική συνεργασία, ενώ συμφωνήθηκε πως η σημερινή διακυβέρνηση βάθυνε το χάσμα της κοινωνικής ανισότητας, καταρράκωσε δημόσιους και ανεξάρτητους θεσμούς και κατεδάφισε κάθε έννοια, κοινωνικής πολιτικής διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Όπως είπε είναι αναγκαίο η επόμενη Κυβέρνηση να είναι αφοσιωμένη στο να αλλάξει τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές αλλά και να παραμείνει συνεπής στον στόχο της απελευθέρωσης στη βάση της ΔΔΟ.

«Ξεκαθαρίσαμε πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε για Πρόεδρο έναν υποψήφιο με τον οποίο δεν θα υπάρχει απόλυτη σύμπτωση σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ταύτιση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουν τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και πραγματική διάθεση για καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, του κατεστημένου πελατειακού συστήματος κομματικής συναλλαγής και επιβολής», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, αποφάσισαν να αφήσουν ανοικτή τη συζήτηση για να τη συνεχίσουν με την επιστροφή τους στην Κύπρο και υπό το φως των εξελίξεων.

Πρόσθεσε πως μεταβαίνουν στην Ελβετία με στόχο να συμβάλουν εποικοδομητικά στις συζητήσεις για λύση, επανέλαβε την έκκληση για αποφυγή δηλώσεων και από την Κυβέρνηση και από τους πολιτικούς αρχηγούς όσο θα βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δηλώσεις που θα πυροδοτήσουν το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο συνιστούν ανεύθυνη και καθόλου πατριωτική συμπεριφορά.

Όπως είπε, θα στερούσαν από τον Ε/κ ηγέτη τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί απερίσπαστος και δεν θα επέτρεπαν  ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο που θα βρίσκεται εκεί. «Έκκληση μας είναι να θέσουμε επιτέλους για μια φορά τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα όποια κομματικά συμφέροντα ή προσωπικές φιλοδοξίες», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε πως όταν ορίστηκε η συνάντηση με το ΑΚΕΛ δεν είχε καθοριστεί η μετάβαση τους στην Ελβετία, και έτσι λογικό ήταν κατά τη σημερινή συνάντηση αρκετή συζήτηση να γίνει για το Κυπριακό, τα σημερινά δεδομένα, και τις ενδεχόμενες εξελίξεις στην Ελβετία. Σημείωσε πως ευχή όλων είναι να υπάρξει μετακίνηση από τουρκικής πλευράς, εγκατάλειψη των ακραίων απαράδεκτων θέσεων της Αγκυρας έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλα ενδεχόμενα που θα κινούνται προς την αρνητική κατεύθυνση ώστε να σχεδιάσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είπε, «έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο μετά το αποτέλεσμα και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως όπως είχε πράξει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Διάσκεψης στη Γενεύη όταν δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση, την ίδια στάση θα τηρήσει και στο Κραν Μοντάνα, ενώ ευχήθηκε αυτή τη στάση να τηρήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, είπε, θα τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες που έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε στη συνέχεια ότι στη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού αντάλλαξαν απόψεις και για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαισίου διακυβέρνησης σε επίπεδο αρχών, και σημείωσε πως για να επιτευχθεί μια συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και πολιτική βούληση από όλους για αναζήτηση κοινού εδάφους.

«Στρατηγικός στόχος είναι η λύση του Κυπριακού που να απελευθερώνει και να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και να μας οδηγεί σε μια επανενωμένη πατρίδα, ταυτόχρονα για εμάς στρατηγικός στόχος είναι και ο τερματισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και θεωρούμε ότι οι όποιες συνεργασίες, αν αυτές καθιστούν εφικτές, θα πρέπει να πληρούν και το στόχο της εκλεξιμότητας μαζί με το στόχο της καταλληλότητας, δηλαδή να οδηγούν σε υποψηφιότητα νίκης», είπε ,και πρόσθεσε πως δεν αντέχει άλλο ο τόπος άλλη μια πενταετία διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρούν ότι μετά τη σημερινή συνάντηση έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά ή πιο μακριά, ο κ. Κυπριανού είπε: «Είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ξεκινήσει η συνάντηση». Από την άλλη ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως κανένας δεν μπορεί να προδικάζει μια συνάντηση πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ξεκίνησαν μια συζήτηση αλλά ήταν κοινή παραδοχή και των δύο, πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επικέντρωση των προσπαθειών όλων στο πώς συμβάλουν για περαιτέρω πρόοδο στην Ελβετία, και «με αυτή την έννοια δεν συζητήσαμε εξαντλητικά τίποτα απολύτως για τα θέματα τα οποία είχαν τεθεί».

Ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή για μετά την Ελβετία όταν θα εξετάσουν τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στο Κυπριακό, και τότε, συνέχισε, θα έχουμε πολλή χρόνο να συζητήσουμε οτιδήποτε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε από την πλευρά του πως πέραν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το γεγονός ότι έχουν ορίσει νέα συνάντηση μετά τη Διάσκεψη στην Ελβετία είναι αρκετό για να δείξει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα διάλογο σε βάθος στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεκτίμησης.

Σε ερώτηση αν η δική του υποψηφιότητα θα παραμείνει στο τραπέζι, ο κ. Λιλλήκας είπε υπάρχει η υποψηφιότητα, η απόφαση της Συγκλήτου του Κινήματος που δεν μπορεί να ακυρώσει. Ωστόσο, «είμαστε σε ένα διάλογο και δεν συνηθίζω να προδικάζω το αποτέλεσμα του διαλόγου», είπε.απέκλεισαν αλλά ούτε επιβεβαίωσαν το ενδεχόμενο σύμπλευσης ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών κατά τη συνάντησή τους με αντικείμενο τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά έδωσαν ραντεβού συνέχισης της συζήτησης μετά τη διάσκεψη της Ελβετίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γιώργου Λιλλήκα, πριν ακόμη να ανακοινωθεί επίσημα το ναυάγιο με τον Μάικ Σπανό, με τον υποψήφιο για την προεδρία και πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα να επιδιώκει στήριξη της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, στη συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ συνοδευόταν από τους Άγη Αγαπίου, Δώρο Παφίτη και Άννα Θεολόγου.Από πλευράς ΑΚΕΛ  συμμετείχαν οι  Άντρος Κυπριανού και τα μέλη της γραμματείας, Στέφανος Στεφάνου, Χρίστος Αλέκου και Νίκο Ιωάννου.

Ο Γιώργος Λιλλήκας από πλευράς του φέρεται να πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος, αν υπάρχει η θέληση. Ήδη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατέθεσε εκ νέου στη συνάντηση με το ΑΚΕΛ την στρατηγική του για το κυπριακό με κομματικές πηγές από τη Συμμαχία Πολιτών να επισημαίνουν πως οι δύο πλευρές μπορούν να εστιαστούν σε αυτό για μία ενδεχόμενη σύμπλευση.

Αγεφύρωτο χάσμα η θέση για ΔΔΟ

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πάντως πως στόχος είναι ο διάλογος για την αναζήτηση του κοινού εδάφους, χωρίς η μία πλευρά να επιβάλλεται στην άλλη. Αναφορικά με την καυτή πατάτα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως στρατηγικός στόχος όλων θα είναι η λύση που θα οδηγεί στην απελευθέρωση της Κύπρου υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συζητηθεί το «τι θέλουμε και όχι το τι δεν θέλουμε». Όπως επεσήμανε «εκείνο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι να διασφαλίσουμε συγκεκριμένους στόχους» επισημαίνοντας ότι αν αυτοί επιτευχθούν στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν θα διαφωνήσει κανένας. «Μας ενδιαφέρει η ουσία και εκεί πρέπει να εστιάσουμε» σημείωσε.

Πάντως από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο γ.γ του κόμματος φάνηκε να κρατά αποστάσεις και να είναι μετρημένος σε δηλώσεις του υπενθυμίζοντας τον κ. Λιλλήκα πως το ΑΚΕΛ θα προχωρήσει σε συνεργασίες βάσει των προγραμματικών του θέσεων. Φρόντισε να σημειώσει πως η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Γιώργου Λιλλήκα και όχι του ίδιου του κόμματος.