Οικολόγοι:Να αποσυρθεί η πρόταση Άιντε για “σύμφωνο εφαρμογής της λύσης”

 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Γιάγκου, συναντήθηκαν χθες με τον διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος παρουσίασε προφορικά το “κοινό” έγγραφο Άιντε για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και το οποίο συνοδεύεται από ένα έγγραφο ταξινόμησης των τοποθετήσεων της συνάντησης στο Μοντ Πελεράν 3.

Δε θα αποκαλύψουμε τα δικά μας σχόλια και επιφυλάξεις. Υπάρχει ένα θέμα όμως, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αφορά την πρόταση Άιντε για “σύμφωνο εφαρμογής της λύσης” που προτείνεται να υπογραφεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις και την “ενωμένη κυπριακή δημοκρατία”, δηλαδή μετά την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Εμμέσως πλην σαφώς, λοιπόν, αν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόνοια:

Α) Δίνεται συνεχεία στον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας μετά τη λύση του Κυπριακού και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιμονή των Τούρκων στην ανανέωση των συμφωνιών του 60’.

Β) Διαλύεται πριν από τη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γ) Ακυρώνεται η θέση του Πρόεδρου Αναστασιάδη ότι την εγγύηση για εφαρμογή της λύσης θα την αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί πχ ΟΗΕ, ΟΑΣΕ κλπ.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε από τον κ. Μαυρογιάννη να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ισχυρή εισήγηση για διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς από το έγγραφο Άιντε.