Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ:«Το έγγραφο Ειντε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”

 

Το έγγραφο που ετοιμάστηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρό της Αβέρωφ Νεοφύτου με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι  το κοινό έγγραφο του ΟΗΕ είναι εμπιστευτικό και δεν μπορεί ο ίδιος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αυτό όμως που μπορώ να σας πω» συνέχισε, «είναι ότι είναι ένα έγγραφο εργασίας και ταυτόχρονα ένα πολιτικό έγγραφο. Καταθέσαμε και καταθέτουμε παρατηρήσεις στο έγγραφο».

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία που είναι θετικά για την πλευρά μας και ορισμένα σημεία στα οποία θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

«Γενικά κρίνουμε ότι το έγγραφο αυτό κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Παραμένει από εκεί και πέρα ένα έγγραφο εργασίας» είπε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είπε ότι «αναμένουμε στην Ελβετία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την Τουρκία, αυτά όλα τα μηνύματα που στέλνει τον τελευταίο καιρό να τα εφαρμόσει στην πράξη. Να καταθέσει τέτοιες προτάσεις μέσα από τις οποίες διαγράφονται τα επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και αποχωρεί πλήρως ο κατοχικός στρατός».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σε σχέση με πρόταση Ειντε για αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων με μια Συνθήκη Εφαρμογής, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «πάντοτε η πλευρά μας τοποθετείτο και έλεγε ότι θέλουμε και την εγγύηση εφαρμογής της λύσης. Να σας υπενθυμίσω ότι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο λαός μας στο παρελθόν απέρριψε ένα σχέδιο του ΟΗΕ».

«Και εμείς θέλουμε την εγγύηση εφαρμογής της λύσης. Το ποιος τελικά θα είναι ο μηχανισμός εκείνος που θα εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης θα το δούμε στην Ελβετία. Είναι θέμα των συνομιλιών. Δεν είναι προφανώς θέμα κανενός άλλου», ανέφερε.

Αναφορικά με τη συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ, είπε ότι έκλεισε ένας κύκλος συναντήσεων της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε τις συναντήσεις αυτές παραγωγικές και είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις θέσεις της πλευράς μας όσον αφορά το Κυπριακό και ειδικότερα το μεγάλο θέμα της ασφάλειας.

Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, υπήρξε θετική ανταπόκριση των πέντε Πρέσβεων στο θέμα των εγγυήσεων.

«Βρήκαμε ανταπόκριση από τους συνομιλητές μας, βρήκαμε ανταπόκριση στο γεγονός ότι το απαρχαιωμένο σύστημα των εγγυήσεων του 1960 δεν πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει», είπε.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι συνομιλητές έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμβάλουν ενεργά στη Διάσκεψη της Ελβετίας.