Καταστροφικό για τις Συντεχνίες το νέο Σχέδιο Διάσωσης ΚΑ

 

Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η διάσωση της Εταιρείας

διαμηνύουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι Συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών   με ανακοίνωσή τους έμμεσα απορρίπτουν το τελευταίο tromaktikoσχέδιο διάσωσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και το οποίο πρώτη η E-shocknews.com αποκάλυψε, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει την εταιρεία στην ολοκληρωτική καταστροφή Το Σχεδιο αυτό το οποίο έγινε με οδηγίες του προέδρου της Ετιαρείας και με τη σύμφωνο γνώμη της κυβέρνησης προβλέπει μείωση του στόλου στα τρία από τα έξι αεροπλάνα, μείωση του προσωπικού κατά 350 περίπου άτομα από τα 600 που είναι σήμερα και μείωση των απολαβών κατά 50% για τους πιλότους και 15% για το υπόλοιπο προσωπικό.

Oι πέντε Συντεχνίες απορρίπτοντας το Σχέδιο επικρίνουν σφοδρότατα τους διευθυντές της Εταιρείας που έκαναν αυτό το Σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τους αποτυχημένους,. Ωστόσο αυτό όπως γνωρίζουν πολύ καλά έγινε κατόπιν ειδικών κατευθυντήριων γραμμών με συγκεκριμένους όρους εντολής εκ των άνωθεν.

“Έχουμε πληροφορηθεί από τον Τύπο ότι το νέο σχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από τους διαχρονικά  αποτυχημένους διευθυντές περιλαμβάνει περεταίρω μείωση του στόλου, μείωση του προσωπικού και μειώσεις απολαβών. Αυτό το σχέδιο δεν θα γίνει αποδεχτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι δεν θα καταστήσει την εταιρεία βιώσιμη αλλά θα την οδηγήσει προς την ολοκληρωτική καταστροφή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι πέντε Συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΙ,ΣΥΠΠΚΑ και ΑΣΥΣΕΚΑ.

Οι Συντεχνίες μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι , υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένες εισηγήσεις “τις οποίες δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν θέλουν να εφαρμόσουν όπως για παράδειγμα επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβολαίων της εταιρείας (ενοικίαση αεροσκαφών, ενοικίαση υποστατικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, χρεώσεις αεροδρομίων, κ.λπ.)”.

Επίσης αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει σοβαρή αναθεώρηση του πτητικού προγράμματος και καλύτερη αξιοποίηση των αεροσκαφών για αύξηση των εσόδων.

Οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καθορίσει τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης που δεν πρέπει να είναι άλλος από την διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και τη διαφύλαξη της ταυτότητας τους ως Εθνικός Αερομεταφορέας.

Πάντως από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι το πιο πάνω σχέδιο δεν θα γινόταν αποδεκτό και ότι αποτελούσε ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτως ώστε για τις όποιες επικείμενες αρνητικές εξελίξεις   η κυβέρνηση να έχει άλλοθι για να επιρρίψει άδικα τις ευθύνες στο προσωπικό.