Σταύρος Γερολατσίτη:Δεν θα αποδεχθούμε υποβάθμιση της Τ.Αυτοδιοίκησης

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Σταύρος Γερολατσίτη  δήλωσε σήμερα πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο από το Υππυργείο Εσωτερικών θ’ αποτελέσει την καταστροφή της πρωτοβάθμιας  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Απ’ αφορμη  την χθεσινή συνεδρία  εκπροσώπων Δήμων και Κοινοτήτων με τον Υπουργό Εσωτερικών ο Στ. Γερολατσίητης  δήλωσε:
«Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο αναζητήσεων και χωρίς περιεχομένου εξαγγελιών ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επιτέλους χθες τις απόψεις των κομμάτων στην επιχειρούμενη μεταρρύθμιση για να καταστεί δυνατή η ετοιμασία ενός Νομοσχεδίου που να εκφράζει όπως είπε, ει δυνατόν, τις συγκλίσεις όλων των εμπλεκομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.thumb.php
Δυστυχώς, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της εμμονής του Υπουργού Εσωτερικών να αποφύγει τη διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους, αλλά και της επιμονής του να συγκεντρώσει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τις αρμοδιότητες των Τοπικών Αρχών. Σε όλη την Ευρώπη ισχύει η αποκέντρωση, οι Κυβερνώντες επιμένουν στη συγκεντροποίηση.
Το ΑΚΕΛ μέσα και από τις τελευταίες επαφές που είχε με ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, εκλεγμένους και ενεργούς πολίτες, έχει επιβεβαιώσει την πεποίθησή του ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο θ’ αποτελέσει την καταστροφή της πρωτοβάθμιας Τ.Α. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία, πράγμα το οποίο χθες καταθέσαμε στη σύσκεψη της ομάδας εργασίας. Σ’ αυτήν γι’ ακόμα μια φορά ζητήσαμε από τον Υπουργό να προβληματιστεί και να αποσύρει το καταστροφικό Κυβερνητικό Προσχέδιο .
Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, συμμεριζόμενοι τους προβληματισμούς μας και απορρίπτοντας το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, θεωρούν ότι η εφαρμογή του στρέφεται ενάντια στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολίτη ειδικότερα.
Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε με έμφαση πως η καταπληκτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων στη χθεσινή συνάντηση, εκτίμησαν τη θετικότατη συνεισφορά των Τοπικών Αρχών, συναινούν στη διατήρησή τους με το ρόλο και τις ευθύνες που τους ανέθεσε ο νομοθέτης παραδοσιακά. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη όπως γίνει θεσμική κατοχύρωση της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και Κοινοτήτων μέσα από τη λειτουργία των συμπλεγμάτων. Μ’ αυτό τον τρόπο αυτές θα καταστούν ισχυρές και αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές οντότητες.
Το ΑΚΕΛ δηλώνει ξανά την ετοιμότητά του δημιουργικά να συμβάλει με τις απόψεις και τις προτάσεις του προς όφελος της Τ.Α. αναβαθμίζοντας το ρόλο και τις δυνατότητές της να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, στους Δήμους και στις Κοινότητες. Δεν πρόκειται όμως με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο να αποδεχθούμε την υποβάθμιση, τη συρρίκνωση και την απαξίωση των Τοπικών Αρχών. Απαιτούμε από τον Υπουργό να μην προχωρήσει στην κατάθεση του Προσχεδίου και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η λήψη πραγματικής συναπόφασης σε μια Μεταρρύθμιση προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.»