Δ.Καλογήρου:Πρώτιστο καθήκον Ε.Κεφαλαιαγοράς η προστασία των επενδυτών

 Στο 8 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ύψος των προστίμων το  2014 

Στο πρώτιστο ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), που είναι η προστασία των επενδυτών, επικεντρώθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σε σύντομη ομιλία της στο σεμινάριο που διοργάνωσε σήμερα η ΕΚ για τους λειτουργούς των ΜΜΕ που καλύπτουν θέματα κεφαλαιαγοράς ή ευρύτερα το οικονομικό ρεπορτάζ.

CNA_Mc62ed21ea0ac41ec8bafc71dd8a2a746

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς “δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην προστασία των επενδυτών”, επισημαίνοντας ότι “μόνο με τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση και έχοντας κάποιες βασικές γνώσεις, το επενδυτικό κοινό θα είναι σε θέση να προστατεύσει επαρκώς τον εαυτό του από επενδυτικούς κινδύνους”.

Στο πλαίσιο της αποστολής της για προστασία των επενδυτών, συνέχισε η κ. Καλογήρου, «η Επιτροπή εκδίδει προειδοποιητικές ανακοινώσεις και οδηγίες, δημοσιεύει ενημερωτικά άρθρα, διατηρεί στην ιστοσελίδα της ειδικό τμήμα με πληροφοριακό υλικό για τους επενδυτές, ενώ φέτος για πρώτη φορά”, όπως είπε, “αποφασίστηκε η δημιουργία σύντομων ενημερωτικών βίντεο για τους επενδυτές, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες».

Οδηγία ΕΚ για επενδυτικούς λογαριασμούς 

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε σε οδηγία για τους επενδυτικούς λογαριασμούς που έκδωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΚ και πρόσθεσε ότι η ΕΚ, ύστερα από αίτημα του Συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ, επεξεργάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο για τους επενδυτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αφορούν, όπως εξήγησε, τις πιστώσεις που δίνουν σε επενδυτές τα χρηματιστηριακά γραφεία (ΚΕΠΕΥ) και οι τράπεζες για αγορά μετοχών.

Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό με τους επενδυτικούς λογαριασμούς ήταν ιδιαίτερα έντονο την περίοδο 1999-2000, με αποτέλεσμα μετά την πτώση του ΧΑΚ να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς πολλοί λογαριασμοί έγιναν προβληματικοί και να καταλήξουν τα θέματα αυτά στα δικαστήρια.

Αναφέροντας ότι ακόμη υπάρχουν υποθέσεις στα δικαστήρια που αφορούν θέματα επενδυτικών λογαριασμών, η κ. Καλογήρου είπε ότι η ΕΚ έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου οι ΚΕΠΕΥ θα μπορούν να δίνουν πιστώσεις για αγορά εισηγμένων αξιών στο ΧΑΚ ή στο ΧΑΑ και υπάρχει η διασφάλιση στην περίπτωση που υποχωρήσει κάτω του 50% η εξασφάλιση της πίστωσης που δόθηκε, ο επενδυτής να προσκομίζει επιπλέον εξασφαλίσεις.

Στην περίπτωση, συνέχισε, που ο επενδυτής δεν μπορεί να προσκομίσει άλλες εξασφαλίσεις, υπάρχει η υποχρέωση στην ΚΕΠΕΥ – κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα – να πωλήσει τις μετοχές που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτή έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η εταιρεία που έδωσε τις πιστώσεις πως δεν θα χάσει περαιτέρω χρήματα όσο και ο επενδυτής ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζημιά του για να μην μπορέσει ποτέ να την αποπληρώσει.

Κατά το σεμινάριο αναλύθηκε από λειτουργούς της ΕΚ ο εποπτικός ρόλος της ΕΚ και οι νέες της αρμοδιότητες της, ενώ ανακοινώθηκε η εφαρμογή από το 2015 του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας με βάση τους κινδύνους (Risk based supervision) στο οποίο θα καταχωρούνται τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια των εποπτευομένων από την ΕΚ και θα αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχουν οι εποπτευόμενοι, παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Ειδικότερα, η πρώτη παρουσίαση είχε ως αντικείμενο το εποπτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα εποπτικά της καθήκοντα, ενώ η δεύτερη επικεντρώθηκε στους δύο νέους τομείς αρμοδιότητας της Επιτροπής, τις συλλογικές επενδύσεις και την παροχή διοικητικών υπηρεσιών.

Οι δύο παρουσιάσεις είχαν ως στόχο να προσφέρουν διευκρινίσεις σε θέματα στα οποία διαφαίνεται ότι υπάρχουν απορίες τόσο στη δημοσιογραφική κοινότητα όσο και στο επενδυτικό κοινό.

Πρόστιμα

Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι το ύψος των προστίμων του 2013 ανήλθαν στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι κάποιοι πλήρωσαν τα πρόστιμα τους, κάποιοι διευθετήθηκε να πληρώνουν με δόσεις και άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν να πληρώσουν.

Είπε ακόμη ότι το ύψος των προστίμων για το 2014 ανήλθε στα 8 εκ. ευρώ και ελάχιστα έχουν πληρωθεί με αποτέλεσμα η Επιτροπή να καταθέσει αγωγές στα επαρχιακά δικαστήρια για όσους δεν πλήρωσαν.

Εξήγησε ότι, σύμφωνα με το νόμο, έστω και αν διαφωνεί κάποιος με το πρόστιμο που του επιβλήθηκε θα πρέπει να το καταβάλει και στη συνέχεια να προσφύγει στο δικαστήριο για να για το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί.