7η Απριλίου 2017 : Μέρα ντροπής για τη Βουλή

 

*Πέρασε η πρόταση του ΔΗΣΥ

*Ικανοποιημένος ο Ακιντζί

*Εμπόλεμο κλίμα εντός και εκτός Κοινοβουλίου 

 

Μέσα σε ένα εμπόλεμο κλίμα, με διαπληκτισμούς, προπηλακισμούς, ύβρεις   και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς  η   Ολομέλεια της Βουλής, με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.imagew-2.aspx

Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τους Βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη, Γεώργιο Κάρουλλα και Αννίτα Δημητρίου.

Παρόντες στη συνεδρία της Ολομέλειας ήταν 50 Βουλευτές.

Η σημερινή μέρα με την πολιτική ηγεσία διχασμένη χαρακτηρίζεται  ως μέρας ντροπής για το Κοινοβούλιο τον λεγόμενο οίκο της Δημοκρατίας γιατι οι εντολοδόχοι του λαού έστειλαν τα χειρότερα διχαστικά μηνύματα στο λαό.
Πριν την ψηφοφορία επικράτησε ένταση εντός και εκτός Βουλής  όπου διεξαγόταν η συζήτηση σε ένα  κλίμα ιδιαίτερα εμπρηστικό, καθώς εκτοξεύθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και αιχμηρότατες βολές που αγγίζουν και κόμματα και βουλευτές και αφορούν τοποθετήσεις επί των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Η συνεδρία της Ολομέλειας διακόπηκε για λίγη ώρα, καθώς λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποχώρησαν, μετά από αναφορές του βουλευτή του ΕΛΑΜ σε προδότες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Συλλούρης κάλεσε να εκκενωθεί η αίθουσα επειδή υπήρξαν γιουχαϊσμοί κατά την αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, από πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρία. Η αστυνομία προσπάθησε να βγάλει έξω πολίτες και υπήρξε για αρκετή ώρα, ένταση στην αίθουσα.

Σε παρέμβαση του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία παρανομούν όσοι ασκούν  πολιτική μίσους .

Στη συνέχεια ο ΠτΒ κάλεσε τον υπεύθυνο φρουράς της Βουλής να είναι έτοιμος και να κάνει όσα απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής για να μη φωνάξει κανείς άλλος πολίτης. «Προσβολή της Βουλής» χαρακτηρίσε  το συμβάν ο κ. Συλλούρης.

Τοποθετήσεις κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής

Στην ομιλία του ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ ανέφερε cache_728x3000_Analog_medium_383381_1855987_742017 ότι «Πρώτη φορά νιώθω ντροπή όταν άλλοι συναδέλφοι καηγορούν άλλους συναδέλφους ως προδότες». Έκανε μάλιστα αναφορά πως όταν ήταν μαθητής, υπουργός από τον χώρο του ΔΗΚΟ είχε απαγορεύσει τις ελληνικές σημαίες και κινδύνεψε να πάρει αποβολή. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν ανέχομαι κανέναν Ακιντζί να με απειλεί». Ειπε  ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν συναδέλφους ως προδότες», ενώ εξήγησε πως «δεν δέχομαι από κανένα μαθήματα πατριωτισμού». Τέλος είπε πως «μόνο για αυτό το λόγο, στέκομαι δίπλα στην ομάδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ψηφίσω την τροπολογία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες «ακυρώνουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε ακόμη πως «κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του λαού τα δικά τους συμφέροντα».

Από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως στα 11 χρόνια που είναι βουλευτής, σήμερα είναι η πρώτη φορά που νιώθει ντροπή. Ανέφερε  ότι η πλειοψηφία της Βουλής θα πάρει μια απόφαση, όχι γιατί το θέλει ο λαός, αλλά ως αποτέλεσμα απειλών και εκβιασμών της Άγκυρας και του κατοχικού ηγέτη.

«Θα υποτιμήσετε και θα ταπεινώσετε ολόκληρο τον Κυπριακό ελληνισμό. Θα είναι η πρώτη φορά από το 1960 που αυτή η Βουλή αλλάζει απόφαση της επειδή μας απείλησε και μας εκβίασε η Άγκυρα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την ουσία αυτής της πρότασης, αλλά θα την υπερψηφίσει «…για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Ο ΔΗΣΥ άλλα ψήφισε την προηγούμενη φορά και σήμερα, μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς, αλλάζει στάση.

Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι «…ο Μουσταφά Ακκιντζί με αυτή του την απαίτηση (την αλλαγή της απόφασης της Βουλής) έκρινε πως μπορεί να με ταπεινώσει…»
Ακόμη και προχθές, την 5.4.17 στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, έλεγε «…θέτει (ο Ακκιντζί) τέτοιους όρους που είναι υποτιμητικοί για τους συμπατριώτες του…»
Σε άλλα σημεία της παρέμβασης του ανέφερε:

«Μου προκαλεί εντύπωση, πως κάποιοι έχουν υπερευαισθησία για τον «εθνικισμό» που συνεχώς «ανακαλύπτουν» ή και εφευρίσκουν στην Ε/κ πλευρά, αλλά δεν τους ενοχλεί καθόλου ο εθνικισμός του Ερντογάν.
Τον Ερντογάν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε γιατί «…θέλει διακαώς λύση».  Γιατί υπάρχει «…θετική ρητορική» της Τουρκίας….
Δεν τους ενοχλεί καθόλου ο εθνικισμός που θέλει να διαγράψει την ιστορία μας. Που θέλει να διαγράψει εμάς.
Μόνο εμείς τους ενοχλούμε….»

Σαν σήμερα, στις 7.4.2004, στο ιστορικό του Διάγγελμα προς τον κυπριακό ελληνισμό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε να «υπερασπιστούμε, το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας».

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, θα πράξουμε ακριβώς το αντίθετο.
Αυτή η Βουλή κατέληξε θα υποκύψει. Θα υπαναχωρήσει. Θα σκύψει το κεφάλι….»

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος  της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκα ανέφερε ότι «ο  λαός αναμένει από εμάς να εργαστούμε για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά με εντιμότητα, με ιστορική αυτογνωσία και αξιοπρέπεια. Δεν ανέχεται όμως την ταπείνωση ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές, στα δικά του εσωτερικά κοινοτικά θέματα.
Όσο με αφορά, θα δεχόμουν να ταπεινωθούμε αν η ταπείνωση επρόκειτο να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η ταπείνωση θα είχε νόημα σε μια τέτοια περίπτωση..Είπε ακόμα  ότι «η  σημερινή συζήτηση μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί στο λαό. Είναι λυπηρό, γιατί ενώ έχουμε απέναντι μας τον κατοχικό στρατό, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιάλλακτη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αντί ενωμένοι να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο πως θα κάμψουμε την Τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση, στο πως θα ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και προσάρτηση, μεταγενέστερα, των κατεχομένων εδαφών μας, ερίζουμε για το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να ικανοποιήσουμε μια ταπεινωτική απαίτηση του κ. Ακιντζί.»

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απευθυνόμενος σήμερα στην Ολομέλεια του σώματος για πρώτη φορά από το βήμα από το οποίο μιλούν οι Βουλευτές, παρέθεσε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει, όπως είπε, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων κατά τις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε σε νηφάλια συζήτηση, δηλώνοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για τη Βουλή να τοποθετηθεί με γνώμονα την ομόφωνη επί του θέματος απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.cache_728x3000_Analog_medium_383381_1855987_742017

Επιμένει ο Ακιντζί

Από την πλευρα του ο Μ.Ακιντζί δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση της Βουλής .Ο Ακιντζί παρουσίασε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον οδικό του χάρτη για τις συνομιλίες στο Κυπριακό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Ένα οδικό χάρτη του οποίου το βασικό δρομολόγιο διέρχεται μέσα από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Έξω από τη Βουλή  η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών» και η «Αδούλωτη Κερύνεια»

Από το πρωί βρίσκονταν έξω από τη Βουλή  η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών», με το μήνυμα «η Κυπριακή Δημοκρατία καθορίζει την ιστορία της, χωρίς να δέχεται εκβιασμούς από τον Μουσταφά Ακιντζί», οπαδοί του ΕΛΑΜ και μέλη του προσφυγικού σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, η οποία υποστηρίζει πως είναι «ατιμωτική για την Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ». .

 

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ δεν γονατίζει μπροστά σε τραμπούκους
Το ΑΚΕΛ δεν γονατίζει μπροστά σε τραμπούκους, είπε  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις έξω από τη Βουλή, όπου δέχτηκε λεκτική επίθεση από ομάδα ατόμων που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, λίγη ώρα αφότου η Βουλή ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι έχουμε δημοκρατία» και σημείωσε πως «οι ίδιες αντιλήψεις είναι εκείνες που μας οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή του 1974».

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να τους κάνει το χατίρι. Το ΑΚΕΛ δεν γονατίζει μπροστά σε κανένα, είτε αυτός ονομάζεται Ακιντζί, είτε ονομάζεται Αναστασιάδης, είτε ονομάζεται τραμπούκοι, διότι περί τραμπούκων πρόκειται» δήλωσε.

Σημείωσε δε ότι «το ΑΚΕΛ θέτει πάνω απ` όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού και θα εξακολουθήσει να εργάζεται στοχοπροσηλωμένα με στόχο την επίτευξη λύσης».

«Εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο να αποκαταστήσουμε την προδοσία που έκαμαν κάποιοι, πρόγονοι αυτών των ανθρώπων που βρίζουν σήμερα, γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε, ούτε τη σημαία πάνω στον Πενταδάκτυλο, ούτε να μη μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στη χώρα μας. Και για να το πετύχουμε αυτό, ο μόνος τρόπος είναι να λύσουμε το Κυπριακό, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας. Ό,τι και να λένε, λοιπόν, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας γονατίσουν» κατέληξε.

Ανακοινωση ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει την χυδαία εξύβριση που δέχθηκε ο Βουλευτής του Κινήματός μας, Λίνος Παπαγιάννης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του από Βουλευτές του ΑΚΕΛ οι οποίοι τον αποκάλεσαν «Αλήτη και ναζί».

Επιπλέον καταδικάζουμε την προκλητική ευαισθησία που επέδειξαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι αποχώρησαν από την ολομέλεια με την πρόφαση της δήθεν εξύβρισης. Δυστυχώς δεν επέδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, έβριζε συνεχώς το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποκαλώντας μας «ναζί», «φασίστες», «αρρωστημένους εθνικιστές» κ.ο.κ..

Τέλος, διαψεύδει ότι  Βουλευτής του ΕΛΑΜ  «πιάστηκε» στα χέρια

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του που εξέδωσε αργά το απόγευμα κατηγορεί κόμματα και αρχηγούς ότι προκάλεσαν φανατισμό .

Στην ανακοίνωση αναφερεται:

«Μέσα κι έξω από τη Βουλή συνέβησαν απαράδεκτα γεγονότα που πλήττουν τη δημοκρατία. Αποκορύφωμα αυτών των απαράδεκτων και καταδικαστέων γεγονότων αποτελεί η χυδαία επίθεση τραμπούκων ενάντια στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έξω από τη Βουλή.
Τα όσα έγιναν μέσα κι έξω από τη Βουλή είναι αποτέλεσμα του φανατισμού που διάφορα κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί δυστυχώς προκάλεσαν με τη ρητορική μίσους που για βδομάδες χρησιμοποιούσαν.
Μ’ αυτή τη ρητορική τους χώρισαν το λαό μας και τις πολιτικές δυνάμεις σε πατριώτες και μη πατριώτες. Σε ανυπότακτους και προσκυνημένους. Σε προδότες και αγωνιστές. Σε υπηρέτες του Ακιντζί και των Τούρκων.
Όλοι όσοι για βδομάδες καθύβριζαν και προκαλούσαν, όσοι για βδομάδες μιλούσαν για εθνικό εξευτελισμό, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής, μετέτρεψαν εαυτούς σε φορείς φανατισμού, έντασης και προπηλακισμών.
Τώρα όλοι τρέχουν να εκφράσουν λύπη για την κατάσταση. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν ποιοι προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να μιλήσουν με τη φωνή της λογικής και ποιοι απλά ύβριζαν και προκαλούσαν.
Το ΑΚΕΛ, καθοδηγούμενο από τη λογική και την ανάγκη όπως ακυρωθεί το όποιο πρόσχημα δόθηκε στην τουρκική πλευρά για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υπερψήφισε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Αυτή η στάση του ΑΚΕΛ είναι έκφραση πατριωτισμού και υπευθυνότητας έναντι του τόπου και του λαού μας. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία που τις τελευταίες βδομάδες δυστυχώς πλεόνασαν. Θα συνεχίσει να υπηρετεί την προσπάθεια για επίτευξη λύσης, η οποία θα φέρει απελευθέρωση της Κύπρου και επανένωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.»