Αγία Πετρούπολη:Διασυνδεσεις με ακραίους ισλαμιστές ενδέχεται να είχε ο βομβιστής

Ένας 22χρονος άνδρας από την κεντρική Ασία βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό της Αγίας Πετρούπολης, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους -τουλάχιστον 45 άτομα- όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ ενώ άλλα ανεβάζουν τους τραυματίες στους 53.assets_LARGE_t_1101_55398001_type13145

Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995.Μέλη του σώματός του βρέθηκαν μέσα στον συρμό του Μετρό, ενώ οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι ο 22χρονος λειτούργησε ως καμικάζι και έχει διασυνδέσεις με φανατικούς ισλαμιστές.

«Εχει εξακριβωθεί πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν στο τρίτο βαγόνι του συρμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική επιτροπή έρευνας, η οποία έχει ευρείες εξουσίες.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τραυματιών  για την στιγμή της επίθεσης .Μια 29χρονη ανέφερε ότι η μητέρα της μπήκε ασπίδα και την κάλυψε με το κορμί της για να την σώσει. Η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε ενώ η κόρη της βρίσκεται στην εντατική. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια 17χρονη φοιτήτρια νοσηλευτικής και μια 15χρονη απο τη Σιβηρία  η οποία θα επισκεπτοταν τα αξιοθέατα της πόλης με τη γιαγιά της.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη σε έναν συρμό τρένου, μεταξύ των σταθμών πλατεία Σενάια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, που βρίσκονται στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά.

Η δεύτερη βόμβα εντοπίστηκε και απενεργοποιήθηκε δύο ώρες αργότερα στην πλατεία Βοστανίγια, έναν σταθμό που αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης για τις δύο γραμμές του Μετρό και επίσης εξυπηρετεί τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας. Ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με βλήματα και τρεις φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος σε σύγκριση με την πρώτη βόμβα.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται ανώνυμη πηγή από αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο ύποπτος βομβιστής θεωρείται ότι άφησε τη μεγαλύτερη βόμβα στον σταθμό Βοστανίγια προτού ανατιναχτεί μέσα στο τρένο, χρησιμοποιώντας τον πρώτο εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε μέσα σε ένα σακίδιο.Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ο δράστης είχε διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, αν και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δεν σχολίασε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι αυτές που θα μιλήσουν για τις υπό εξέλιξη έρευνες.

Ισλαμικό Κράτος «βλέπει» ο ρωσικός Τύπος

Αντίποινα του Ισλαμικού Κράτους για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία «βλέπει» ο ρωσικός Τύπος πίσω από την επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (…) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα. Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι’ αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».